Vrijdag 3 juni 2022: Wereldfietsdag

 03/06/22

Nieuws

3 juni werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot “Wereldfietsdag” (World Bicycle Day). Op deze dag wordt het gebruik van de fiets aangemoedigd.

De voordelen van het fietsgebruik worden in de kijker gezet. Denk hierbij onder andere aan:

  • minder luchtvervuiling
  • betaalbaar vervoermiddel
  • positief effect op de menselijke gezondheid
  • eenvoudig vervoermiddel
  • minder tijdverlies door files
  • financieel voordeel gelet op de hoge brandstofprijzen

Bijkomende voordelen worden ook onder de aandacht gebracht via het federaal Actieplan ter promotie van de fiets, “Be Cyclist” (zie nieuwsoverzicht week 4).

In het kader van dit actieplan stelden de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) en de Nationale Arbeidsraad (NAR) een tussentijds verslag op met betrekking tot verschillende elementen inzake het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer. Meer hierover vind je terug in het nieuwsoverzicht van week 20.

Onderzoek van Acerta maakt duidelijk dat meer dan 30 % van de werknemers in België de fiets gebruikt als vervoermiddel voor woon-werkverkeer. In 6 jaar tijd betekent dit een stijging van meer dan 10 %.

Niet enkel voor korte afstanden wordt de fiets meer en meer ingezet in het kader van het woon-werkverkeer, maar ook voor grotere afstanden. Dit is mede te danken aan de opkomst van de e-bike en de mogelijkheid voor de werknemer om via de werkgever een fiets te leasen. Dergelijk initiatief kadert in het creëren van duurzame mobiliteit, een doelstelling die voor veel bedrijven de laatste jaren sterk aan belang stijgt gezien de voordelen van het fietsgebruik.

Er zijn echter ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van de fiets. Eén van de grootste nadelen is de weginfrastructuur die zorgt voor een verkeersonveilig gevoel. Op wereldfietsdag worden dan ook verschillende activiteiten georganiseerd met als doel het verhogen van de verkeersveiligheid voor fietsers.

Bronnen:

  • Verenigde Naties
  • HLN
Vrijdag 3 juni 2022: Wereldfietsdag

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.