Thuiswerken: experiment geslaagd?

 26/06/20

Nieuws

 COVID-19

Corona heeft heel wat in beweging gezet waaronder het massaal gaan thuiswerken. Uiteraard is het niets nieuws en waren er al heel wat bedrijven die hieraan mee deden maar toch zag je dat men plots besefte dat het eigenlijk voor meer functies en taken perfect mogelijk was. Kunnen we de corona crisis dan als een geslaagd experiment voor thuiswerken beschouwen?

Zelf ben ik al jaren voorstander van het combineren van werken op kantoor met thuiswerken waarbij ik het kantoorwerk zie als de tijd om met collega’s te overleggen, bij te praten of tot nieuwe ideeën te komen. Het eigenlijk uitwerken van ideeën, het schrijven van draaiboeken of rapporten hou ik bewust voor de thuiswerkdagen omdat ik me dan beter kan focussen en dingen kan afwerken.

Uiteraard besef ik maar al te goed dat niet alle functies zich lenen tot thuiswerken en dat er dus een limiet is. Wel hoor ik uit de contacten de laatste weken met de collega-preventieadviseurs en klanten heel wat interesse om eens goed na te denken over hoe we ‘post-lockdown’ het thuiswerken kunnen gaan verankeren in de manier van werken. Neen, het volledig blijven thuiswerken zoals tijdens de lockdown is zeker niet de way to go, de slinger moet ergens in het midden uitkomen, maar het feit dat we er (opnieuw) over gaan nadenken stemt me gelukkig en dat om verschillende redenen:

  • Crisissen zijn ideaal om zaken scherp te stellen en dagen uit om creatief na te denken. Er is namelijk geen one fits all beleid. Elk bedrijf dient zelf na te gaan hoe ze het thuiswerken willen invoeren en hier afspraken over maken. Dit is niet iets dat je van vandaag op morgen doet maar het start met de denkoefening en de intentie om er werk van te maken. De concrete uitwerking naar een beleid en afspraken zijn zaken die nadien volgen.
  • Als je kijkt naar het aantal mensen die in psychosociale risicoanalyses aangeven hoe woon-werk verkeer en de combinatie werk en privé tot stress leidt dan kan je niet anders dan als werkgever kijken hoe thuiswerken in dit verhaal een oplossing kan bieden.
  • Verder zie je ook dat de landschapskantoren die gemeengoed geworden zijn ons niet helpen in het geconcentreerd uitwerken van zaken. Het kunnen verdelen van je werk in tijd en ruimte is daarom zeker een valabele piste.
  • Een laatste argument waarom het thuiswerken ook gepromoot mag worden is het ecologische element. Als we met z’n allen ons wat minder (onnodig) verplaatsen dragen we als werknemer maar ook als bedrijf ons steentje bij in het ecologische verhaal.

Laat ons daarom deze corona crisis als een ‘momentum’ aangrijpen om zaken structureel anders te doen en de discussie te starten in alle organisaties waar dit relevant is. Begin eerder bescheiden en bevraag medewerkers naar wat ze apprecieerden en wat niet om zo te komen tot een blend tussen kantoor- en thuiswerken die zowel economisch, psychosociaal als ecologisch een verschil kan maken.

Bij mensura is er een aanbod rond thuiswerken uitgewerkt enerzijds voor de werkgevers die willen starten met een beleid en anderzijds voor werknemers die thuiswerken:

https://www.mensura.be/nl/gezond-productief-thuiswerken

Koen Van Hulst

Zie ook:

- onze webinars van Veerle Hermans over thuiswerk op een ergonomische manier:

  1. Ergonomie: ook op de thuiswerkplek
  2. Ergonomische oefeningen voor thuiswerkers

- onderstaande nieuwsberichten

  1. Cijfers tijdelijke werkloosheid dalen, maar thuiswerk blijft populair in Belgische bedrijven (INNI redactie)
  2. Burn-out en stress op het werk… kunnen ook thuis parten spelen! (Gunnar Michielssen)
Thuiswerken: experiment geslaagd?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.