RIZIV-cijfers bevestigen: aantal langdurige burn-outs en depressies stijgt met 40 procent op vier jaar tijd

 18/05/21

Nieuws

Uit nieuwe cijfers van het RIZIV blijkt dat op vier jaar tijd het aantal mensen dat meer dan een jaar thuis zit door een burn-out of depressie, met 40 procent gestegen is.

Op 31 december 2020 waren er bijna 112.000 Belgen met meer dan een jaar arbeidsongeschiktheid door een burn-out of depressie. Vier jaar eerder, op 31 december 2016, waren er dat "slechts" 80.252. Met andere woorden: deze groep neemt jaarlijks met zowat 10 procent toe. Het grootste deel van de groep (meer dag 78.000 mensen) lijdt aan een depressie.

Zelfstandigen worden het hardst getroffen, met een stijging van maar liefst 50 procent op vier jaar tijd (van 3.300 naar 5.000 personen). Bij werknemers en werklozen bedraagt de stijging 38 procent (van 77.000 naar 107.000 personen). Voor vastbenoemde ambtenaren zijn geen cijfers beschikbaar, omdat zij niet onder het RIZIV vallen.

Het totaal aantal mensen dat meer dan een jaar arbeidsongeschikt is, is op vier jaar tijd met 20 procent gestegen. Bij burn-outs en depressies is die stijging dus dubbel zo groot. Momenteel zitten zowat een half miljoen Belgen in de arbeidsongeschiktheid.

Volgens professor klinische psychologie Elke Van Hoof (VUB) is het stijgend aantal depressies en burn-outs te wijten aan de opkomst van nieuwe technologieën en het feit dat we het gebruik ervan nog niet goed beheersen. De coronapandemie zorgt voor een extra versterkend effect, waarbij we de hele tijd online zijn. Die druk zorgt voor stressgerelateerde klachten, omdat onze hersenen geen rustpauzes meer krijgen. Dit heeft een negatieve impact op onze veerkracht.

Een mogelijke verklaring voor het groot aantal depressies en burn-outs bij zelfstandigen is volgens haar het feit dat deze beroepsgroep een minder goed vangnet heeft als werknemers. Bovendien wachten zelfstandigen door de aard van hun job – en de verantwoordelijkheid voor hun onderneming – langer om psychologische hulp te zoeken. Op het moment dat ze hulp zoeken, is het kwaad vaak al geschied.

Elke Van Hoof beveelt aan om te blijven investeren in werkbaar werk. Creatievere systemen kunnen de werkdruk beter verdelen naarmate mensen ouder worden. Ook moeten mensen die uitvallen opnieuw begeleid worden naar de arbeidsmarkt.

Meer weten?

In het boek ‘Preventie van psychosociale risico’s op het werk’ zoomen de auteurs in op de praktische impact van de regelgeving van psychosociale risico’s (zoals stress, burn-out of pesten op het werk), inclusief voorbeelden, procedures en modellen voor een preventie aanpak.

In het webinar ‘Wat met ons psychosociaal welzijn na corona’ legt Steffie Desart uit met welke situaties we op psychosociaal vlak te maken krijgen na corona.


Bronnen:



RIZIV-cijfers bevestigen: aantal langdurige burn-outs en depressies stijgt met 40 procent op vier jaar tijd

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.