Testimonial Gezinsbond
“Veel collega’s kampen met ergonomische klachten sinds corona. Via INNIwise vond ik relevante info hierrond.”
Guido Van Roy is sinds 2004 preventieadviseur, dienstchef logistiek en kwaliteitscoördinator bij Gezinsbond. Naast maatregelen uitwerken voor de coronacrisis houdt hij zich ook bezig met de voorbereiding van de verhuis volgend jaar. Op beide vlakken komt de online tool van INNIwise van pas in zijn werk.
De huidige uitdagingen van Guido
Guido merkt dat verschillende medewerkers van Gezinsbond ergonomische klachten hebben door het langdurige thuiswerk. Ook psychisch weegt het door voor sommigen. Als preventieadviseur zoekt hij naar oplossingen om zijn collega’s hierbij te ondersteunen.
“De afgelopen maanden was mijn taak als preventieadviseur redelijk beperkt aangezien we een kantooromgeving zijn en de meesten dus gewoon van thuis uit werken. Het team bestaat uit een honderdtal mensen en er komen tegenwoordig maximaal 30 mensen op kantoor werken. We hebben wel een interne procedure uitgewerkt voor de heropstart, maar die is op dit moment nog niet relevant, aangezien thuiswerken nog altijd de norm is.”
Ergonomische klachten
“Het thuiswerken verloopt vrij goed, al zijn er wel een aantal mensen die rugklachten hebben omdat ze thuis niet op een aangepaste stoel zitten en ook omdat ze te weinig bewegen. Op kantoor loop je al vlugger eens rond om een praatje te slaan met iemand, terwijl je thuis als je niet oplet de hele dag neerzit aan je bureau. Ik probeer daarop in te spelen. Zo stuur ik af en toe berichten via het Intranet om mensen te stimuleren om meer te bewegen. Ook de online tool van INNIwise is op dat vlak al van pas gekomen. Ik heb verschillende formulieren geraadpleegd rond ergonomie.”
Eenzaamheid
“Ook zijn er collega’s die zich eenzaam voelen en het er echt lastig mee hebben dat het sociaal contact weggevallen is. We moedigen mensen daarom aan om eens een e-peritief te houden met collega’s. Diensthoofden worden ook gevraagd om mensen op te bellen en zo het contact te onderhouden. Er zijn echter medewerkers die al dan niet volledig technisch werkloos zijn. Het is natuurlijk moeilijker om met hen contact te houden, want in principe zijn zij niet bereikbaar.”
Veilig werken op kantoor
“Op kantoor hangen er affiches op met alle maatregelen. Ook is er een circulatieplan binnen het bedrijf zodat collega’s elkaar niet hoeven te kruisen. En een mondmasker is verplicht zodra je je bureau verlaat. Iedereen wordt ook aangemoedigd om afstand te houden. De bureaus staan sowieso ver genoeg uit elkaar. Niet dat we daar als een politieman staan op toe te kijken. We rekenen wat op het gezond verstand. Het personeel is momenteel ingedeeld in bubbel a en bubbel b. De ene groep komt maandag en donderdag, de andere dinsdag, woensdag en vrijdag. Ze moeten uiteraard niet op al deze dagen op kantoor zijn, maar als ze komen moet het wel op één van die dagen zijn. Zo is het gevaar op overbevolking nihil.”
Wetgeving rond arbeidsplaatsen
“Volgend jaar verhuist Gezinsbond naar een ander gebouw. We zijn nu volop plannen aan het maken, want de inrichting is deels onze verantwoordelijkheid. Ter voorbereiding heb ik via INNIwise de wetgeving gecheckt op vlak van arbeidsplaatsen, zoals binnenklimaat, binneninrichting… Heel handig!”
Wat heeft je overtuigd om een licentie te nemen op INNIwise?
“Het is vooral heel gebruiksvriendelijk en gemakkelijk om vlug iets terug te vinden. Ik had voordien het papieren abonnement, maar dat begon wat veel plaats in te nemen en onze nieuwe locatie heeft nog minder ruimte. Het was ook nogal arbeidsintensief om die papieren bundels in mappen te steken. In de toekomst wil ik zeker ook experts contacteren via INNIwise, dat vind ik absoluut een meerwaarde. Voorlopig is dat er echter nog niet van gekomen.”