Telewerk à la carte?

 12/08/23

Nieuws

 Telewerk

In vergelijking met pre-coronatijden werken we meer dan ooit van thuis uit. Dit blijkt uit nieuwe enquête van Tempo-Team.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Dit gaat ook op voor Covid. Het bood een nieuwe realiteit.

Telewerk becijferd
33,9 procent van de Belgen – toch in 2022 volgens officiële cijfers van Statbel – werken ‘soms’ tot ‘regelmatig’ thuis. Dit is een aanzienlijke stijging qua telewerk ten opzichte van 18% in 2019.

Het zijn de werknemers met een hoog opleidingsniveau die het vaakst gebruik maken van het thuiswerken met 54,7%. Dat percentage bedraagt 14,7% bij de middengeschoolden en 4,7% van de laaggeschoolden.

In de activiteitensector 'informatie en communicatie' werken de meeste werknemers regelmatig of soms van thuisuit (78,3%), gevolgd door de extraterritoriale organisaties (77,7%), en financiële activiteiten en verzekeringen (74,9%).

In 2022, waren de beroepen die toelieten om soms of regelmatig thuis te werken, de volgende:

  • Managers (64,6%)
  • Intellectuele, wetenschappelijke en artistieke beroepen (59,9%)
  • Administratief personeel (44,2%).

Bron statistiek: Statbel

Gunst versus eis
Voor velen mag dit nog verder gaan. HR-dienstverlender Tempo-Team deed een bevraging bij 2.500 werknemers. Uit deze representatieve steekproef bleek dat de afspraken rond thuiswerk binnen bedrijven voor veel werknemers niet voldoen:

  • 4/10 vindt dat het management te weinig oog heeft voor hun behoeften.
  • > 50% wil meer zelf kunnen kiezen wanneer ze thuis werken en ook die thuiswerkdagen flexibeler invullen.

“Vroeger was thuiswerk een gunst, nu is het bijna een eis voor mensen om een job aan te nemen of om er te blijven, zegt professor arbeidsmotivatie Anja Van den Broeck (KU Leuven). Ze werkte mee aan het onderzoek. Medewerkers vragen meer dan ooit flexibiliteit. We durven nu dingen vragen aan onze werkgever die 5 jaar geleden not done waren”,

Zolang dat het werk van collega’s niet in het gedrang brengt en de productiviteit er niet onder lijdt. “Het kan ook niet de bedoeling zijn dat die flexibiliteit als gevolg heeft dat collega’s elkaar nooit zien op kantoor”, zegt Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team. “In onze enquête zegt 42 procent van de werknemers dat ze amper collega’s zien als ze naar kantoor komen.” Het probleem is ook dat zulke speciale werkregimes moeilijk te vatten vallen in algemene arbeidsreglementen. Geen wonder dus dat slechts in de helft van de bedrijven afspraken bestaan over flexibel thuiswerk.

"Eigenlijk is het zaak om rekening te houden met die verschillende behoeften en daar binnen kleinere teams afspraken over te maken, in plaats van algemene regels in te voeren voor het hele bedrijf. Het zou in principe moeten kunnen dat één collega binnen een team vier dagen thuiswerkt en een andere niet. Dat gesprek voeren is uiteraard niet vanzelfsprekend.”

Hybride werken: een stapje terug?
Amerikaanse bedrijven zoals Google, Amazon, Disney en Zoom zetten de klok terug. Ze omarmen het hybride werkmodel waarbij medewerkers balans vinden tussen thuiswerken en kantoorwerk. Fysieke aanwezigheid wordt gestimuleerd. Personeelsleden die in de buurt wonen van Zoom, worden verplicht om minstens twee dagen per week aanwezig te zijn op kantoor. Dit geldt vooral voor werknemers die binnen 80 kilometer van het kantoor wonen. Zoom komt dus terug op zijn eerdere beleid waarbij medewerkers onbeperkt van thuisuit konden werken.

Statistieken bewijzen deze groeiende aanpak. In juli gaf slechts 12% van de Amerikaanse werknemers de voorkeur aan volledig thuiswerken, terwijl 29% koos voor hybride werken. Een vergelijkbare trend is te zien in het Verenigd Koninkrijk.

Ook in België slaat de slinger stilaan weer de andere kant op. Dit onderschrijft Rob Swinnen, CEO van EcoWater Europe, een bedrijf met 250 werknemers. ‘Wij hebben onze policy aangepast: thuiswerken is nu geen ­verworven recht meer. "We zagen dat sommigen er misbruik van maakten: hun productiviteit lag veel lager."

Bron: Hln en Het Nieuwsblad

Telewerk betekent niet minder opstoppingen
De populariteit van telewerk, impacteert niet rechtstreeks de opstoppingen in het verkeer. Ritten naar het werk of school maken slechts 25% uit van alle wegverplaatsingen in Vlaanderen.

Uit cijfers van het VIAS blijkt dat er in het voorjaar nooit meer woon-werkverkeer is geweest in ons land. In het coronajaar 2020 waren er geen files doordat iedereen thuis werkte. In 2023 zijn we blijven telewerken. Desondanks ligt de filezwaarte in de maanden maart t.e.m. mei veel hoger dan in dezelfde periode van het precoronajaar 2019.

Andere redenen voor de verplaatsingen zijn vb. winkelen en recreatie. Daarnaast spelen ook ongevallen en wegwerkzaamheden een rol. Een basisoorzaak voor het fileleed vinden we in een forse toename van het vrachtverkeer, waarbij België fungeert als transitland.

Bron: vrt journaal 12 augustus 2023

Bron statistiek: Vlaams Verkeerscentrum (VIAS)

Telewerk à la carte?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.