Rugklachten
Een groot deel van de Belgische bevolking kampt met rugklachten. Dit aantal loopt zelfs op tot 80%. Deze problematiek is dus veelvoorkomend en toch weten de meesten weinig over de oorzaak van hun rugklachten en ook over de mogelijke oplossingen.
Dat de oorzaak voor de meesten onbekend is, is logisch te verklaren. Er is namelijk in het merendeel van de gevallen geen sprake van een specifieke lichamelijke oorzaak. Slechts bij 15% is er sprake van bv. een hernia of tumor. Bij de resterende 85% spreken we van niet-specifieke rugpijn. Vaak is er dan sprake van onder- of overbelasting. Wanneer je te veel en te lang zit, wordt je rug zwakker (onderbelasting). Bij overbelasting gaat het vooral over de herhaling en intensiteit van bepaalde bewegingen, zoals voorovergebogen staan. Het gaat dus niet zozeer om specifieke (foute) bewegingen. Om onder- of overbelasting te vermijden, is het belangrijk om af te wisselen. Stimuleer medewerkers dus om af te wisselen qua beweging en houding, zowel bij een zittend, als een actief beroep. Deze afwisseling zorgt trouwens ook voor een mentale opkikker. Zorg dus zeker voor preventie aan de hand van bijvoorbeeld een poster met een correcte zithouding en/of mogelijke oefeningen. Preventie kan ervoor zorgen dat rugpijn tot 20% afneemt!
Vroeger werd bij pijnklachten vooral rust aangeraden. Dit is echter vaak geen oplossing en kan soms zelfs voor verergering van de klachten zorgen. Blijven bewegen is dus aan te raden, zeker wat de dagdagelijkse activiteiten betreft. Eventueel kan er aan de slag gegaan worden met een kinesist of arts om specifieke oefeningen uit te voeren die zorgen dat de rug versterkt wordt. Bij zware fysieke beroepen kan het echter nodig zijn om de belasting tijdelijk te verlagen voor medewerkers. Hierdoor kunnen ze aan de slag blijven of terug aan de slag gaan, blijven ze in beweging en kan er zo stelselmatig aan herstel gewerkt worden. Hierbij is het belangrijk om ook aandacht te hebben voor de psychosociale risico’s.
Vaak kijken we enkel naar het fysieke aspect wanneer het om fysieke klachten gaat. Nochtans heeft mentale gezondheid ook een grote impact op mogelijke rugklachten. Stress, slaapproblemen, … zorgen voor extra spierspanning en druk op de zenuwen. Dit zorgt vaak voor een vicieuze cirkel: spanning zorgt voor rugklachten, rugklachten voor extra stress, dit zorgt opnieuw voor nog meer spanning, … Verlies mentale gezondheid dus zeker niet uit het oog en zorg ervoor dat medewerkers bij een vertrouwenspersoon terecht kunnen met hun fysieke en mentale klachten.
Tot slot zijn er nog 2 zaken die we vaak over het hoofd zien:
- Voldoende water drinken zorgt ervoor dat gifstoffen worden afgevoerd en dat de tussenwervelschijven voldoende gehydrateerd blijven. Zo behouden deze schijven hun werking als schokdempende sponsjes. Het helpt ook om spierspanning en gewrichtspijn te voorkomen, doordat water ervoor zorgt dat de spierfunctie optimaal is en dat gewrichten ‘gesmeerd’ worden.
- Veel medewerkers verplaatsen zich naar het werk met de auto en brengen algauw een klein uurtje per dag in de wagen door. Belangrijk is dus om de autostoel correct in te stellen en een correcte houding aan te nemen.
Meer informatie over ergonomie bij staand en zittend werk vind je hier.
Bronnen:
- Prebes
