Belgische kerncijfers ergonomie anno 2020

 19/08/20

Nieuws

 Ergonomische belasting

Van de Belgische werknemers met werkgerelateerde gezondheidsklachten is dit bij 57% te wijten aan lichamelijke klachten. Dat blijkt uit een Europese studie, uitgevoerd in 27 landen.

De fysieke klachten te wijten aan het werk zijn vooral in de bouw, de zorg, de productiesector en de logistiek aanwezig. Fysieke belasting is een belangrijke oorzaak. Klachten aan het bewegingsapparaat zijn alomtegenwoordig. De cijfers van de beroepsziektes ondersteunen deze trends. Toch is de meest voorkomende fysieke risicofactor het langdurig zitten.

De werkgebonden rug-, schouder- en knieklachten komen meer dan dubbel zo vaak voor als de psychosociale klachten. In de preventie van ziekteverzuim en het streven naar werkbaar werk, dient er meer aandacht te gaan naar het ergonomisch aspect. Bijna een kwart van deze medewerkers met fysieke klachten geven immers aan hun job niet te kunnen volhouden tot 60 jaar.

De kerncijfers uit het Europese onderzoek en een factsheet vind je terug op de website van de VerV. De hoge cijfers zetten de ergonoom met stip op de agenda. De ergonoom is de specialist in het analyseren van deze risicofactoren en het bedenken van oplossingen om het werk minder zwaar te maken. Dat is het aanpassen van het werk aan de mens.

Conclusie: "Voor preventie- en HR-diensten is ergonomie dé ideale hefboom om werkbaar werkbaar te maken en het ziekteverzuim in te dijken."

Bron: EU-OSHA 2019: Work-related musculoskeletal disorders: prevalence, costs and demografics in the EU - European Risk Observatory, Report, 215p.

INNI Redactie

Belgische kerncijfers ergonomie anno 2020

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.