nieuwsoverzicht 13 tot 17 nov (wk 46)

 22/11/23

Wekelijks nieuwsoverzicht

UV-zonnestraling / Veiligheidshandboek PV-installatie / Esener-verslag / Safeonweb@work

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen in INNIwise.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. UV-zonnestraling belangrijke oorzaak van werkgerelateerde sterfgevallen

Volgens schattingen van de WHO en de IAO worden bijna één op de drie sterfgevallen door niet-melanoom huidkanker veroorzaakt door in de zon te werken.

Buitenwerkers hebben een grotere kans op dit soort huidkanker en er wordt dan ook opgeroepen om actie te ondernemen. Omdat huidkanker zich ontwikkelt na jarenlange blootstelling is het belangrijk om al vanaf jonge leeftijd de werknemers te beschermen.

Zodra de uv-index drie of meer bedraagt, moeten beschermende maatregelen genomen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over het voorzien van schaduw, werktijden aanpassen, zonnebrandcrème smeren, voorzien in beschermende kleding, … In boek IX, titel 2 van de Codex welzijn op het werk wordt hierover melding gemaakt.

De SunSmart Global UV App is speciaal ontwikkeld om buitenwerkers hun blootstelling aan uv-straling te laten inschatten.

Hou zeker ook in gedachten dat blootstelling aan uv-straling niet uitsluitend in de zomer op hete dagen gebeurt!

Het volledige rapport kan worden nagelezen op de site van de WHO. (Uitsluitend in het Engels.)

Bronnen:

  • BeSWIC
  • WHO

B. Veiligheidshandboek PV-installatie

Recent werd een veiligheidshandboek PV-installatie opgesteld waarin basiselementen voor een kwaliteitsvolle en veilige PV-installatie op professionele (niet-residentiële) platte daken te installeren opgesomd staan.

Er wordt aandacht besteed aan zowel de bouwkundige als elektrische en andere kwaliteits- en veiligheidsaspecten. Ook aan info over het onderhoud en de exploitatie werd gedacht.

Het volledige handboek kan op de site van Volta geraadpleegd worden.

Ook op onze website vind je informatie over de installatie van zonnepanelen en werken op hoogte.

Bron: BeSWIC

C. Nieuw Esener-verslag

Het EU-OSHA heeft aan de hand van drie vragenrondes (in 2019, 2014 en 2009) binnen de vervoer- en opslagsector de aanpak van veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) onderzocht.

Het rapport gaat dieper in op de verschillende factoren die een invloed hebben op de VGW. Omdat de vervoer- en opslagsector zo breed is, komen verschillende invloeden geïdentificeerd zoals de grootte van de onderneming en de betrokkenheid van het management.

Men merkt dat de vaakst voorkomende ondersteuning geboden wordt in de vorm van ondersteunend materiaal om bijvoorbeeld te helpen tillen. In de sector blijkt minder aandacht voor de psychosociale risico’s. Verder is er een groot risico op ongevallen waar aandacht aan besteed moet worden.

Lees je graag het volledige verslag? Dat kan via de website van het EU-OSHA. (Uitsluitend in het Engels beschikbaar.)

Voor wie het graag wat visueler heeft is er ook de Esener-tool voor gegevensvisualitie.

Bron: EU-OSHA

D. Safeonweb@work

Om de cyberweerbaarheid te versterken lanceert het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) een nieuw initiatief voor bedrijven en organisaties: Safeonweb@work.

Er worden onder meer advies en aanbevelingen gegeven en tools aangereikt waarmee organisaties de kwetsbaarheden van hun systemen kunnen ontdekken en ze worden gewaarschuwd bij cyberdreigingen.

Op de website vind je bijvoorbeeld een self-assessment en verschillende policy-sjablonen. Er staan ook heel wat informatiebronnen opgelijst en je kan er webinars over uiteenlopende onderwerpen bekijken.

Bronnen:

  • Safeonweb@work
  • VBO

III. PRAKTISCHE INFORMATIE

nieuwsoverzicht 13 tot 17 nov (wk 46)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.