Internationale dag voor personen met een handicap

 28/11/24

Nieuws

 Varia

3 december is een belangrijke dag voor een miljard mensen op deze planeet, dan is het de Internationale dag voor personen met een handicap. Ze vormen met 15% van de wereldbevolking de grootste minderheid. In de EU heeft zelfs bijna de helft van de ouderen een handicap.

Ook zij hebben hun plaats in de maatschappij. Ze studeren, werken, hebben een gezinsleven, hebben het recht om te sporten, kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Mensen met een handicap moeten een zelfstandig en vol leven kunnen leiden. Maar voor veel mensen met een handicap is discriminatie een dagelijkse realiteit, hoewel dat in de EU bij wet verboden is. Het is daarom dan ook belangrijk nadruk te leggen op problemen waarmee mensen met een handicap dagelijks te maken krijgen.

Het officiële thema dit jaar is ‘Het leiderschap van personen met een handicap versterken voor een inclusieve en duurzame toekomst’. De huidige internationale politieke context en beleidscontext wordt weerspiegeld in het thema, met in het bijzonder aandacht voor het Pact voor de Toekomst en de komende Wereldtop voor Sociale Ontwikkeling in 2025. Het thema is gericht op het versterken van de centrale leiderschapsrol van mensen met een handicap in al deze inspanningen, zowel op wereldschaal als lokaal.

Deze dag wordt gevierd door de teams van Handicap International en hun lokale partners aan de hand van verschillende activiteiten zoals concerten, sportwedstrijden en tal van andere evenementen om de bevolking te sensibiliseren en de kijk op mensen met een handicap te veranderen.

De EU herhaalt op deze Internationale Dag voor personen met een handicap dat ze vastbesloten zijn om de belemmeringen weg te nemen en hun leven te verbeteren. In haar strategie voor de rechten van personen met een handicap 2021-2030 stelt de Europese Commissie voor om:

  • De werkgelegenheid voor personen met een handicap te verbeteren;
  • Een Europese gehandicaptenkaart in te voeren, geldig voor alle EU–landen;
  • Toegankelijke en ondersteunende huisvesting voor personen met een handicap te bevorderen.

In Vlaanderen heeft u als werkgever recht op de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) wanneer u iemand met een erkende arbeidsbeperking in dienst neemt. Dit compenseert eventuele extra kosten, bv. tolk in dienst, rolstoelvriendelijke accommodatie, … en eventuele lagere productiviteit die de beperking van de werknemer met zich meebrengt.

Bronnen:

  • United Nations
  • Europese Raad
  • Europese Commissie
  • Belgian Disability Forum
  • Handicap International
  • Vlaamse overheid
Internationale dag voor personen met een handicap

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.