27 sept - 1 okt (wk 39)

 01/10/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

 Varia

Uitbreiding erkenning COVID-19 als beroepsziekte / Griepseizoen 2021-2022 / Aanbevelingen goede ventilatie / Campagne veilig opladen

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Minister Vandenbroucke wil erkenning van COVID-19 als beroepsziekte uitbreiden

Voor wie corona doormaakt is de erkenning van beroepsziekte allerminst evident. Voor gewone werknemers die lang thuiszitten door het oplopen van corona is het zo goed als onmogelijk om erkenning te krijgen.

Alleen het personeel in de gezondheidssector kan op dit moment een coronabesmetting laten registreren als beroepsziekte. Ook de essentiële beroepen zoals de politie en brandweer, konden een tijdlang rekenen op makkelijke registratie, maar die regel geldt vandaag niet meer.

Nieuw wetsontwerp:
"Wie corona oploopt op de werkvloer, kan binnenkort tot 90 procent van zijn loon behouden", verklaart Minister Vandenbroucke. Alle werknemers in alle sectoren zullen in de toekomst een aanvraag kunnen indienen bij Fedris, de bevoegde overheidsinstelling. Dit gaat gepaard met strikte voorwaarden.

Wanneer de regeling ingaat, zal dat bovendien met terugwerkende kracht zijn (vanaf 18 mei 2020).

Mits strikte voorwaarden:
"Binnen de veertien dagen moeten in totaal vijf mensen op de werkvloer besmet zijn geraakt met corona." Dat hoeven wel niet allemaal werknemers te zijn. Ook klanten of leveranciers tellen bijvoorbeeld mee.

Bovendien wil Vandenbroucke dat de epidemiologische samenhang tussen die vijf besmettingen wordt aangetoond. De besmette personen moeten elkaar gekruist zijn. Hiervoor kijkt hij naar de bedrijfsarts. Sciensano trekt momenteel de grens op twee besmettingen om van een cluster te spreken.

Bron: de Tijd

B. Bent u dat andere vaccin niet vergeten? Griepseizoen 2021-2022

De seizoensgriep die ons vorig jaar met rust liet omwille van minder sociale contacten kan dit jaar wel eens een comeback maken door de versoepeling van de gezondheidsmaatregelen. Het COVID-vaccin beschermt u immers niet tegen de griep.

In juni deed de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in advies 9625 een sterke aanbeveling, om zich tegen de griep te laten vaccineren. De HGR maakte aanvankelijk een prioritering en indeling in groepen van personen die voorrang krijgen voor de vaccinatie.

Voor het griepseizoen 2021-2022 zijn er 3,78 miljoen griepvaccins beschikbaar. Dat is een kwart meer dan vorig jaar (840.000 extra dosissen). Door die grotere beschikbaarheid heeft de taskforce Griepvaccinatie beslist om geen fasering per doelgroep te organiseren. De overheid wil de griepvaccinatie maximaal stimuleren en beschikbaar stellen.

De vaccinatiecampagne start midden oktober 2021, in lijn met het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Het vaccin biedt binnen tien tot vijftien dagen na injectie bescherming.

Bron: Hoge Gezondheidsraad - Domus Medica - FAGG

C. Aanbevelingen voor een goede ventilatie

VOKA bundelde samen met Agoria, VITO en de Vlaamse Confederatie Bouw de aanbevelingen voor een goede ventilatie. Dit kan je op hun website terugvinden:
- het verschil tussen ventileren, verluchten en luchtzuivering
- hoe kan de binnenluchtkwaliteit opgevolgd worden aan de hand van een CO2-meter
- verwijzing naar alle bestaande praktische gidsen die wegwijs maken bij het aankopen, installeren en opvolgen van ventilatie
- de belangrijkste wetgeving en richtlijnen rond ventilatie

Bron:
VOKA

D. 14-daagse van de veiligheid : 18 september tot 3 oktober 2021

Het thema van deze 14-daagse was dit jaar ‘Veilig opladen van batterijen’.

Het opladen van batterijen is niet zonder gevaar. Door de warmteontwikkeling die ontstaat bij het opladen kan het apparaat dat aan het opladen is vuur vatten. Bovendien blijkt het risico op brand groter te zijn wanneer je geen originele oplader gebruikt.

ANPI geeft op haar website enkele veiligheidstips mee.

Voor meer tips kan je terecht op de website van de FOD Binnenlandse Zaken, afdeling civiele veiligheid.

Bronnen: ANPI - FOD BIZA, afdeling Civiele Veiligheid

III. RECENT TOEGEVOEGD

Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise. Volgende vraag aan de experten werd deze week toegevoegd:

  • Welke veiligheidsregels gelden voor de conciërge die woont op het bedrijventerrein?
27 sept - 1 okt (wk 39)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.