11-2: Europese Dag van Alarmnummer 112

 11/02/22

Nieuws

 Varia

11-2 is de Europese dag van Alarmnummer 112.

De beslissing om het noodnummer 112 in te voeren in Europa werd genomen door de Raad van de Europese Unie om te zorgen dat reizigers binnen Europa slechts 1 nummer moeten onthouden dat zij moeten contacteren bij dringende nood aan bijstand van brandweer, ambulance of politie.

Een oproep naar 112 is gratis en is mogelijk 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7.

De oproep kan zowel via vaste telefoon als via mobiele telefoon gebeuren.

Ook in een aantal landen buiten Europa wordt het nummer gebruikt bv. Zuid-Afrika en Zwitserland

Naast het telefoonnummer 112, kan ook gebruikgemaakt worden van de app 112 BE. In geval van nood hoef je dan enkel op het icoontje van ambulance, brandweer of politie te klikken, in functie van de hulp die je nodig hebt.

Je kan de app zowel met als zonder internetverbinding gebruiken. Als je telefoon verbonden is met het internet, worden de hulpdiensten automatisch op de hoogte gesteld van je locatie. Ben je niet verbonden met het internet, dan wordt een indicatie van je lokalisatie per sms verstuurd naar de noodcentrale. In elk geval zal de operator toch steeds de locatie verifiëren omdat het mogelijk is dat wie opbelt voor een noodgeval, zich op een andere plaats bevindt dan het slachtoffer.

Bijkomende voordelen van de app zijn de chatfunctie voor mensen met een spraakstoornis, doven en slechthorenden en de mogelijkheid tot het doorgeven van bepaalde medische info (bv. diabetes, epilepsie, hartproblemen, …) voordat de hulpdiensten arriveren.


Bron: 112.be

11-2: Europese Dag van Alarmnummer 112

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.