12 - 16 juli (wk 28)

 16/07/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

 Varia

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

1. KB van 21 december 1971 houdende uitvoering van sommige bepalingen van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971

Wijziging in de afhouding van de sociale zekerheidsbijdrage van bepaalde uitkeringen (vermindering).

2. Wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Wijziging naar aanleiding van de uitbreiding van het klein verlet wegens overlijden (rouwverlof) nl. m.b.t. de aanrekening op de wettelijke periode van het gewaarborgd loon wegens arbeidsongeschiktheid.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Regelgeving rondom thuiswerken in Europa na de COVID-19-pandemie

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk publiceerde een rapport over de regelgeving rond telewerk in Europa en op nationaal niveau voor en na de coronapandemie. Hierin wordt

  • onderzocht hoe telewerken op Europees en op nationaal niveau was geregeld vóór de pandemie, waarbij aandacht wordt besteed aan de wetgeving, arbeids- en werkomstandigheden en de balans tussen werk en privé
  • de rol besproken van collectieve onderhandelingen en dialoog tussen de sociale partners
  • een analyse gemaakt van de wetswijzigingen en initiatieven die naar aanleiding van de pandemie zijn aangenomen.

Dit rapport zal een basis leveren voor een effectieve aanpak van de regelgeving rond thuiswerk in de EU na de COVID-19-pandemie. U kunt het hier raadplegen (enkel beschikbaar in het Engels).

Bron: EU-OSHA

B. Handleiding bewegen op het werk

In het kader van de Europese campagne “Gezond werk: verlicht de last!” over spier- en skeletaandoeningen, werd een korte handleiding/infosheet opgesteld om tijdens het werk meer te bewegen, actief te blijven en op die manier aandoeningen aan het bewegingsapparaat ten gevolge van langdurig stilzitten of stilstaan te voorkomen.

De infosheet is beschikbaar op de website van de EU-OSHA.

Daarin worden de huidige gezondheidsaanbevelingen beschreven en staan eenvoudige suggesties voor werkgevers en werknemers, zoals het nemen van frequente korte pauzes, wandelen tijdens telefoongesprekken, strektijden voor stretchen tijdens vergaderingen en een "dynamische zithouding", evenals voorbeelden van succesvolle werkplekprogramma's en links naar meer informatie en ideeën.

U vindt er tevens een overzichtelijke infographics.

Bron: EU-OSHA

C. Re-integratie na COVID-19 : twee nieuwe gidsen

De EU-OSHA bracht twee nieuwe gidsen uit met eenvoudige oplossingen voor tijdens het re-integratieproces voor zowel managers als voor werknemers die terugkeren naar de werkvloer na een besmetting met het COVID-19-virus.

Voor de gids voor herstellende werknemers,klik hier.

Voor de gids voor managers, klik hier.

Bron: EU-OSHA

12 - 16 juli (wk 28)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.