Waarschuwingsfase Vlaams Warmteactieplan en nationaal ozon- en hitteplan

 25/06/20

Nieuws

 Varia

De waarschuwingsfase van het Vlaams Warmteactieplan en nationaal ozon- en hitteplan is geactiveerd.

Sinds 2005 heeft België een nationaal ozon- en hitteplan. In dit plan wordt beschreven op welke manier de Belgische bevolking zal gewaarschuwd worden wanneer er volksgezondheidsproblemen worden verwacht door periodes van zeer warm weer (vb. hittegolf). In dit plan wordt ook rekening gehouden met de ozonconcentraties omdat deze een bijkomend negatief effect hebben op de volksgezondheid tijdens deze warmteperiodes. De combinatie van zowel temperatuurs- als ozoncriteria maakt het Belgische plan uniek.

Verder beschikt Vlaanderen over een eigen Warmteactieplan. Dit plan schetst de krijtlijnen over hoe en wanneer kwetsbare doelgroepen - en professionals die werken met die doelgroepen - geïnformeerd en gewaarschuwd moeten worden voor en tijdens warmteperiodes. Het actieplan biedt ook handvaten aan professionals om preventieve acties te ondernemen om zo, gezondheidseffecten als gevolg van warmte, te voorkomen. Het Vlaams Warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheids- en waarschuwingsfase.

Dezer dagen bereiken we erg hoge temperaturen.

Gezien de overschrijding van de temperaturen vastgelegd in bovenvermelde plannen, is de waarschuwingsfase van het nationaal ozon- en hitteplan en het Vlaams Warmteactieplan geactiveerd aangezien mogelijke gezondheidseffecten door erg warme temperaturen worden verwacht. De algemene bevolking én de professionelen die werken naar kwetsbare doelgroepen worden op dat moment gevraagd om extra maatregelen te nemen (die idealiter zijn opgenomen in een lokaal gezondheidsplan Warme Dagen) om zichzelf en risicogroepen te beschermen.

Vooral ouderen, kinderen en alleenstaanden zijn kwetsbare groepen en moeten extra beschermd worden. Een aantal tips bij warm weer kunnen hier teruggevonden worden.

Bronnen:

INNI redactie

Waarschuwingsfase Vlaams Warmteactieplan en nationaal ozon- en hitteplan

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.