Vlaamse indicatorenmeting over een gezonde werkvloer: wat ondernemingen al doen en wat beter kan

 26/07/21

Nieuws

 Arbeidsplaatsen

Ze waken steeds beter over de fysieke gezondheid. De zorg om het mentaal welzijn kan nog een stuk beter.

Onze bedrijven waken steeds beter over een gezonde werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs.

“De resultaten  van de indicatorenbevraging  vormen een kompas voor alle ondernemingen. Een gezonde werknemer zit niet alleen beter in zijn vel, maar is ook productiever, gelukkiger en minder vaak afwezig”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke. Dit onderzoek gebeurt in opdracht van de Vlaamse overheid.

Enkele conclusies over fysieke gezondheid:

  • Bijna alle Vlaamse bedrijven biedt gratis water (94%) en warme dranken (92%) aan. Men is zich bewust van het belang van hydrateren doorheen de dag.
  • Vers fruit is te verkrijgen op 4/10 ondernemingen. (de fiscale aftrekbaarheid speelt hierin mogelijks een rol). De verhouding tussen gezonde en ongezonde tussendoortjes blijft een werkpunt. 1 op de 3 bedrijven bieden koeken met chocolade of vulling, wafels, cake … aan. Ook het aanbieden van genoeg groenten kan beter.
  • Bijna de helft van de werkgevers voorziet kleedkamers om werknemers te stimuleren met de fiets te komen. Er worden fietsenstallingen (46%) en kleedkamers (45%) voorzien.
  • Steeds meer bedrijven beschikken over zit-stabureaus (23%), waardoor het lang stilzitten steeds meer worden ontmoedigd. Er is nog groeimarge tot meer bewegingstussendoortjes (3%): wisselwerken (elke 30 min even rechtstaan), korte beweegmomenten of wandelactiviteiten.
  • Het rookbeleid gaat erop vooruit: de rookplek  op het werk verschuift van ‘overal buiten’ naar ‘buiten in een  aparte rookzone. Dit reduceert het passief roken.
  • Enkel in de bedrijfskantine zien we een ongezonde trend: er worden minder groenten geserveerd, terwijl de frietjes vaker op het menu staan.

Er zit nog groeimarge op vlak van mentaal welbevinden. Een greep uit de nieuwe inzichten:

  • Er is vaker een vertrouwenspersoon aanwezig op de werkvloer (54%).
  • De werk-privébalans wordt vaker bevorderd, bv. afspraken over bereikbaarheid buiten de uren.
  • 58% van de ondernemingen zet in op een onthaalsysteem voor nieuwe medewerkers. Er is wel nog groeimarge voor bv. het coachen van werknemers in het geven van (positieve) feedback (28%).
  • 47% van de ondernemingen heeft  geen afspraken, reglement of plan klaar rond het mentaal welbevinden van medewerkers.
  • Eén op de drie bedrijven biedt geen zorg, begeleiding of doorverwijzing aan werknemers die kampen met mentale welzijnsproblemen zoals stress, depressie of burn-out.

De bevraging dateert van 2019, nog vóór de coronacrisis dus, toen telewerk nog een stuk minder ingeburgerd was. De indicatorenbevraging is een vierjaarlijkse enquête die peilt naar het preventief gezondheidsbeleid in ondernemingen. De resultaten geven een positieve evolutie weer ten opzichte van de vorige bevraging in 2015.

Het integrale rapport van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je hier.

Vlaamse indicatorenmeting over een gezonde werkvloer: wat ondernemingen al doen en wat beter kan

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.