Veiligheidsschoenen en welzijn

 08/04/25

Actueel

 Ergonomische belasting

Heel wat functies vragen omwille van de veiligheid aangepast schoeisel. Maar wat als deze schoenen knellen of niet lekker zitten? Heeft dit dan ook geen impact op het welzijn van je medewerkers?

In eerste instantie zetten we in op veiligheid, maar comfort krijgt bij veiligheidsschoenen vaak onvoldoende aandacht. Nochtans kunnen schoenen die niet lekker zitten voor heel wat ongemak zorgen, zoals rugklachten, vermoeide benen, etc. Pijnlijke schoenen zorgen ervoor dat medewerkers hun fysieke werk niet lang kunnen volhouden en sneller uitvallen wegens fysieke klachten. Deze fysieke ongemakken hebben ook invloed op het mentale welzijn van je medewerkers. Ze ervaren extra stress, waardoor hun werkmotivatie en betrokkenheid kan afnemen. Comfort is dus geen pure luxe, maar draagt bij aan het werkgeluk van je medewerkers!

Dit comfort begint allereerst bij een juiste pasvorm. Dit kan voor elke medewerker en/of werksituatie anders zijn, dus het is onvoldoende om één model aan te bieden. Zorg voor een variatie aan schoenen qua breedte, demping, sluiting, vrouwenschoenen en specifieke modellen voor medewerkers met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals voetproblemen of diabetes. Een pasmoment kan ervoor zorgen dat je medewerkers een model kunnen kiezen waarmee ze tevreden hun werkdagen kunnen doorkomen. Belangrijk is dat de schoenen tijdig vervangen worden en dat er ook aandacht is voor seizoensinvloeden.

Veiligheidsschoenen hebben dus een grotere impact op het welzijn van je medewerkers dan enkel op hun veiligheid. Ze hebben invloed op hun algemene gezondheid en vitaliteit.

Via deze toelichting vind je verschillende soorten persoonlijke beschermingsmiddelen en hun kenmerken, waaronder ook voet- en beenbescherming.

Bronnen:

  • Arbo
  • Safety Freaks
Veiligheidsschoenen en welzijn

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.