De WELL Building Standard: focus op gezondheid en welzijn in gebouwen

 19/05/21

Nieuws

 Omgevingsfactoren en fysische agentia

Gebouwen en hun omgeving hebben een grote impact op de gezondheid en het welzijn van mensen.

Het aanpassen van de gebouwde omgeving aan het WELL-principe is een verstandige keuze, omdat – meer dan ons genetisch materiaal en de beschikbare medische zorg – fysieke en sociale omgevingsfactoren, in combinatie met onze levensstijl en gezondheidsgedrag, een cruciale impact hebben op onze gezondheid.

In 2014 werd in de VS de WELL Building Standard gelanceerd. Dit is een wereldwijd erkende standaard die focust op gezondheid en het algemeen welzijn in gebouwen. Het gaat hierbij niet enkele om residentiële toepassingen, maar ook om publieke en commerciële kantooromgevingen, stadsuitbreidingen en bedrijventerreinen. Zowel nieuwe als bestaande gebouwen en projecten komen in aanmerking.

Deze standaard is gebaseerd op evidence based criteria die bij het ontwerp en de bouw van een gebouw mee in rekening worden genomen om het welzijn van alle aanwezige personen te verbeteren. Het toepassen van deze criteria zorgt voor een betere geestelijke gezondheid, een grote fysieke fitheid, meer sociale cohesie en minder lucht- en geluidshinder.

WELL wordt gekenmerkt door een holistische visie, waarbij tien concepten in beeld komen. De standaard bevat meer dan 700 criteria die ontwerpstrategieën, prestatiecriteria, onderhoudsvoorschriften en afspraken tussen werkgever en werknemers bevatten met betrekking tot de gebouwde omgeving.

Concreet gaat het om de volgende criteria: lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, akoestiek, materialen en geest.

Meer info vind je in INNIwise.

redactie INNI

De WELL Building Standard: focus op gezondheid en welzijn in gebouwen

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.