Tips om veilig te werken in corona-tijden

 12/06/20

Nieuws

Ook na alle versoepelingen sinds de semi-lockdown blijft het noodzakelijk om aandacht te hebben voor veiligheid op het werk.

Benieuwd naar de rechtstreekse economische en maatschappelijke gevolgen van de COVID-19-pandemie? Bekijk hier de resultaten van de enquête van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound).

In zijn COVID-19-gids geeft het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk niet-bindende praktische richtlijnen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Kijk de gids hier in.

Hieronder geven we vier bijkomende tips om de veiligheid in uw bedrijf te verhogen.

1. Belgaqua adviseert om de waterleidingen in leegstaande gebouwen te spoelen

Hebben bepaalde gebouwen uit uw organisatie lange tijd zo goed als leeggestaan? Dan is het volgens Belgaqua aan te raden om de waterleidingen te spoelen. Deze kunnen namelijk een broeihaard zijn van legionella.

2. Gebruikersgids en tools rond psychosociale risico’s op het werk

De tool ‘Knipperlichten Psychosociale Risico’s’ kreeg recent een update. Met dit eenvoudig toepasbaar instrument maakt u een inschatting van de psychosociale risico’s in uw onderneming. De tool is toepasbaar in alle sectoren. Meer informatie vindt u hier.

3. Gratis whitepapers rond ‘het nieuwe werken’

Op de website van HP vindt u gratis whitepapers over ‘het nieuwe werken’. U leert er onder meer over telewerk, efficiënter online vergaderen en werkplekinrichting. Attentia gaat dan weer in op de praktisch en wettelijke invulling van telewerken. Ze sommen op waar je allemaal rekening mee moet houden.

4. Advies over ontsmettingsgels, mondmaskers en social distancing

Ontsmettingsgels, mondmaskers en social distancing zijn cruciaal nu we weer met meer naar ons werk gaan. Niet alle ontsmettingsgels zijn echter even effectief. De Inspecteur van Radio 2 testte 5 merken uit. Het is vooral belangrijk dat er minstens 70% ethanol in de gel zit. Bekijk hier hoe u handgel correct gebruikt. Ook over het dragen mondmaskers bestaat soms nog onduidelijkheid. Marc Van Ranst legt in dit filmpje uit hoe je dit correct doet.

Download hier enkele handige affiches over ergonomie en social distancing op kantoor.

Bekijk hier de sensibiliseringsfilmpjes van de FOD WASO.

Krijg financiële steun voor uw actie(s) rond welzijn op het werk

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) financiert dit jaar acties rond welzijn op het werk van erkende instellingen uit de non-profit sector. Zo komt u gratis uw wettelijke verplichtingen na via. Interesse? Dien dan uw aanvraag in voor 1 november 2020. De acties moeten plaatsvinden vanaf 1 januari tot en met 31 december 2020.


INNI redactie

Tips om veilig te werken in corona-tijden

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.