Telewerk gaat nationaal op 22 september 2020.

 18/09/20

Nieuws

 Arbeidsplaatsen

Telewerk is gemeen goed geworden. Op 22 september 2020 vindt de tweede editie van de Nationale telewerkdag plaats.

Telewerk valt niet meer weg te denken. Enkele statistieken:

  • In 2019 werkte 18,9% van de loontrekkenden soms of gewoonlijk van thuis uit. Dit is één op vijf. In 1999 ging het om 7,4%. (bron Statbel).
  • Meer dan zes op de tien (62%) Belgen die tijdens de lockdown actief aan het werk zijn, doen dat van thuis uit. Corona doet vier op tien Belgische bedienden voor het eerst telewerken. Twee op drie Belgen werkt evenveel thuis als op kantoor (bron Sd Worx).

Telewerk is ook beeldschermwerk. De werkplek thuis valt eveneens onder codex VIII-2 Beeldschermen. Deze beschrijft een minimum aan ergonomische eisen om veilig en gezond te kunnen werken. Bij het systematisch thuiswerken is ergonomie dus belangrijk en een gedeelde verantwoordelijkheid.

Om thuis goed te kunnen werken, dient men te beschikken over een verstelbare bureaustoel, een tafel op maat van de telewerker, een groot scherm, apart toetsenbord en muis voor laptopgebruikers. Kies daarbij een afgezonderde ruimte met voldoende verlichting en een dieptezicht van meer dan 2 meter. Varieer ook voldoende in houding en beweeg voldoende.

Op 22 september 2020 vindt de Nationale telewerkdag plaats. Noteer met stip in je agenda het volgende:

Andere bronnen:

  • www.telewerken.be behandelt alle voor- en nadelen van telewerken voor werknemers en werkgevers, beleidsvoorbereidend materiaal alsook een toolbox om telewerk mogelijk te maken.
  • Consensus ‘ergonomie en telewerk’, gelanceerd door het VerV op de vorige editie van de nationale telewerkdag (2019). Gezien de huidige COVID-19-pandemie is er een toegenomen draagvlak hiervoor.

INNI Redactie

Telewerk gaat nationaal op 22 september 2020.

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.