RAG adviseert mondmaskers in slecht geventileerde werkruimtes

 02/02/21

Nieuws

 Biologische agentia

Sjaals, bandana's en nekwarmers worden niet meer gedoogd als alternatief voor mondmaskers.

Vorig jaar in de zomer werd een blog geplaatst met als uitdagende titel: “Binnenkort verplicht mondmasker of comfortmasker op kantoor?” In functie van de evolutie van de coronapandemie werd toen al niet uitgesloten om een mondmasker te dragen op de arbeidsplaats.

De Risk Assessment Group (RAG) adviseert vandaag om dit effectief toe te passen in kantoren, fabrieken en andere afgesloten ruimtes. Ook wanneer er meer dan 1,5 meter afstand kan worden gehouden, draag je best altijd een mondmasker. Dit is een wetenschappelijk advies en nog geen beslissing op politiek niveau.

De RAG analyseert het risico voor de bevolking op basis van epidemiologische en wetenschappelijke gegevens en bestaat uit:

  • artsen-epidemiologen van Sciensano;
  • de gezondheidsautoriteiten van de federale overheid en de deelstaten;
  • experten ter zake.

Het advies werd nog niet vertaald in een Ministerieel Besluit.

Steven Van Gucht verklaart vandaag op radio 1: “De werkvloer blijft een belangrijk bron van besmetting. Meer dan één op de vier vastgestelde clusters ontstaan op de werkvloer. Je kan niet alle risico's wegnemen, maar op dit moment kunnen vooral de aerosolen of virusdampen problemen geven. Dit is zeker zo in kleine ruimtes met lage plafonds waar meerdere mensen urenlang samenwerken. Daarin kunnen virusdampen zich opbouwen. Zeker als we daar langer dan 15 minuten samen zijn en de ruimten ook slecht verlucht zijn. Mensen besmetten elkaar ook vaak tijdens de pauze of de lunch.” Bovendien lijkt het aantal thuiswerkers niet veel meer te stijgen. Dit verklaart mede dit advies.

De RAG gaf aan dat sjaals, bandana's en nekwarmers niet meer gedoogd worden als volwaardig alternatief voor neus- en mondbescherming. Maskers met een uitlaatventiel worden eveneens afgeraden. Dit ventiel vorm een ingangspoort voor speekseldruppels, waarin viruspartikels mensen kunnen besmetten.

Stoffen maskers zijn even doeltreffend als wegwerpmateriaal, op voorwaarde dat ze regelmatig gewassen worden op 60 graden. De RAG benadrukt dat niet zozeer het type masker, maar wel hoe en waar we het dragen cruciale factoren zijn.

INNI Redactie

RAG adviseert mondmaskers in slecht geventileerde werkruimtes

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.