Binnenkort verplicht mondmasker of comfortmasker op kantoor?

 16/07/20

Nieuws

 COVID-19

In diverse EU-lidstaten krijgen lokale overheden de uitbraak van het COVID-19-virus niet of slechts moeizaam onder controle. Als reactie op deze verontrustende trend vroeg de Europese Commissie aan het Europese normalisatiecomité (Comité européen de normalisation – CEN) om een CWA (CEN Workshop Agreement) te publiceren over comfortmaskers, bestemd voor het grote publiek. In deze nieuwe gids vinden fabrikanten, importeurs en gebruikers een antwoord op veelgestelde vragen over comfortmaskers.

Comfortmaskers zijn mondmaskers voor het grote publiek die kunnen helpen om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, als aanvulling op de gekende hygiënische maatregelen (handhygiëne en physical distancing). Een comfortmasker voldoet niet aan alle technische vereisten om de drager ervan te beschermen, maar dient voornamelijk om andere personen te beschermen. Omgekeerd is de persoon die het draagt ook beschermd als de mensen rondom hem een mondmasker dragen.

Omdat dit beschermingsmiddel een recent fenomeen is, bestaat er nog geen specifieke reglementering. Er zijn ook nog geen specifieke technische normen die de veiligheidsvereisten vastleggen waaraan dergelijk masker moet voldoen. Daarom zijn de eisen van Boek IX van het Wetboek van Economisch recht van toepassing, met onder andere aandacht voor markeringen en taalvereisten voor de informatie die bij deze producten horen.

De FOD Economie benadrukt dat gebruikers van comfortmaskers niet misleid mogen worden over hun beschermingsniveau. Dit moet duidelijk vermeld staan op de verpakking, bijvoorbeeld via een sticker. Het is ook verboden om een CE-markering aan te brengen, net om geen misleiding te creëren. Bovendien mogen comfortmaskers niet verkocht worden als gelijkwaardig aan ademhalingsbeschermingsmaskers of medische of chirurgische maskers.

Het Belgische technische document NBN/DTD S 65-001:2020 “Community- en Artisanale maskers - Gids van de minimale vereisten, confectie, onderhoud en gebruik” vormt een extra leidraad. Dit document, dat aangevraagd kan worden op de website van het Bureau voor Normalisatie, bevat de volgende elementen:

de minimale technische vereisten voor mondmaskers bestemd voor het grote publiek;

de vereisten voor markering, gebruiksaanwijzing en verpakking;

de efficiëntietesten van de communitymaskers (gemaakt in serieproductie, uit materialen die hun specifieke functie bewezen hebben door wetenschappelijke testen).

Dit document is enkel bedoeld voor de commerciële productie van mondmaskers voor het grote publiek. Voor zelfgemaakte mondmaskers voor persoonlijk gebruik gelden immers geen wettelijke vereisten op het vlak van productveiligheid.

Op basis van de recentste testresultaten in ons land, nieuwe klinische studies en bijhorende overheidsmaatregelen die in de pijplijn zitten, is het niet uitgesloten dat werknemers binnenkort verplicht een mondmasker of comfortmasker zullen moeten dragen. Afwachten hoe de corona-actualiteit evolueert …


Bronnen:

https://www.cencenelec.eu/news/press_releases/Pages/PR-2020-004.aspx

https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/mondmaskers-en-filters/conformiteit-voor-mondmaskers/coronavirus-technische-eisen

INNI redactie

Binnenkort verplicht mondmasker of comfortmasker op kantoor?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.