Radioactief juweel als kerstcadeau?

 21/12/21

Nieuws

 Varia

De online verkoop van zgn. “anti-5G-producten” is in opmars.

In Nederland is de verkoop van dergelijke producten wettelijk verboden. In België mogen producten met een te hoog gehalte aan radioactieve stoffen ook niet meer verkocht worden.

Omdat de verkoop van dergelijke producten moeilijk volledig tegen te houden is, is het belangrijk in te zetten op sensibilisering. Vooral gedurende de Kerstperiode aangezien nogal wat radioactieve juwelen (bv. hangertjes, armbanden, amuletten en slaapmaskers) als Kerstcadeau worden verkocht.

Deze juwelen worden gemaakt van van nature uit radioactieve ertsen en zenden ioniserende stralingen uit. Wanneer deze langdurig in contact komen met de huid, kunnen zij schade veroorzaken aan het DNA.

Je herkent deze producten doordat erop vermeld staat dat ze werken op basis van negatieve ionen. Wanneer je dergelijke producten opmerkt, kan je dit melden aan het FANC (België) of ANVS (Nederland). Heb je er zelf één gekocht of gekregen, neem dan contact op met de verkoper. Gooi de radioactieve stof zeker niet bij het huishoudelijk afval aangezien radioactieve stoffen die in het milieu terechtkomen, ernstige schade kunnen berokkenen.

Bron: FANC

Radioactief juweel als kerstcadeau?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.