4 okt - 8 okt (wk 40)

 08/10/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

 Varia

gelijktijdige vaccinatie / rechtsgeldigheid COVID-regels / mondmaskerplicht

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Positief advies HGR over gelijktijdige vaccinatie

Begin september werd door de taskforce vaccinatiestrategie aan de Hoge Gezondheidsdraad (HGR) de vraag gesteld over de mogelijkheid tot simultane vaccinatie van COVID-19-vaccinss en andere vaccins zoals bijvoorbeeld het griepvaccin.

In haar advies, dat op donderdag 7 oktober werd gepubliceerd, besluit de HGR op basis van recente studies en eerdere ervaring dat gelijktijdige vaccinatie tegen COVID-19 en tegen griep mogelijk is.

Bij jongeren dient echter steeds voorrang gegeven te worden aan vaccins van het basisvaccinatieschema, gezien de mogelijk sterkere bijwerkingen bij jongeren en adolescenten na toediening van het COVID-19-vaccin.

Het volledige advies kan je terugvinden op de website van het Hoge Gezondheidsraad.


Bron: Hoge Gezondheidsraad, advies nr. 9675

B. Uitspraak Hof van Cassatie over rechtsgeldigheid COVID-regels

Bij arrest van 28 september 2021 heeft het Hof van Cassatie zich uitgesproken over de rechtsgeldigheid van het verbod tot samenscholingen en het verbod zich onnodig op de openbare weg en in openbare plaatsen te bevinden, zoals omschreven in de artikelen 5 en 8 van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken (B.S. 23-3-2020).

Het doel van deze maatregelen was de verdere verspreiding van het coronavirus te verhinderen door het contact tussen de personen tot een minimum te beperken en op die manier het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden.

Deze maatregelen strekt er aldus het Hof toe te vermijden dat onnodig gebruik zou gemaakt worden van de openbare ruimte waardoor deze een bedreiging zou vormen zoals bedoeld in artikel 182 van de Wet Civiele Veiligheid zodat deze laatste bepaling een rechtsgrond biedt voor het samenscholings- en verplaatsingsverbod opgelegd bij de artikelen 5 en 8 van het ministerieel besluit van 23 maart 2020.

Bron: Cass. 28 september 2021, nr. P.21.1129.N

C. Mondmaskerplicht in ondernemingen vanaf 1 oktober 2021

In het overgrote deel van de ondernemingen is het dragen van een mondmasker vanaf 1 oktober 2021 niet meer verplicht maar enkel nog sterk aanbevolen wanneer de veiligheidsafstand van 1,5m niet kan gerespecteerd worden.

Ondernemingen kunnen evenwel strengere regels opleggen en beslissen om het dragen van een mondmasker toch nog te verplichten voor hun werknemers.

In Vlaanderen blijft het dragen van mondmaskers (neus en mond volledig bedekt) vanaf 1 oktober 2021 verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar:

  • in de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens
  • in de zorginstellingen (ziekenhuizen, woonzorgcentra, ...), vaccinatiecentra, testcentra en triagecentra
  • bij de medische en niet-medische contactberoepen (bv. kappers), zowel voor het personeel als voor de klanten
  • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen waar niet gewerkt wordt met het Covid Safe Ticket.

In Brussel is vanaf 1 oktober 2021, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, het dragen van het mondmasker enkel nog verplicht:

  • in de besloten ruimtes van het openbaar vervoer en van het georganiseerd collectief vervoer;
  • voor de dienstverlener en de klant in inrichtingen en plaatsen waar contactberoepen worden uitgeoefend, d.w.z. wanneer zij direct fysiek contact hebben of wanneer de afstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd voor een duur van minstens 15 minuten;
  • voor de medewerkers, de organisatoren en het publiek bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen voor zover deze binnen worden georganiseerd, zonder toepassing van het Covid Safe Ticket en met een publiek van 500 of meer personen.


Bronnen:

  • Ministerieel besluit van 27 september 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.
  • Info-coronavirus.be
4 okt - 8 okt (wk 40)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.