5 - 9 juli (wk 27)

 09/07/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

 Varia

Cijfers Fedris beroepsziekte COVID-19 / Nieuwe EHBO-richtlijnen

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Cijfers COVID-19: update 06/07

Er zijn geactualiseerde cijfers beschikbaar over COVID-19 als beroepsziekte. Er werd een onderscheid gemaakt tussen werknemers in de gezondheidszorg, die een aanzienlijk hoger risico lopen op besmetting, en werknemers die werken in de cruciale sectoren en essentiële diensten gedurende de periode van de lockdown (18/03-17/05).

Het gaat om statistieken over:

  • aangiften van COVID-19-gevallen door arbeidsgeneesheren ingediend;
  • aanvragen tot schadeloosstelling, ingediend door de slachtoffers.

Het rapport vind je hier. Wegens de grote toevloed aan aanvragen Covid-19, wordt de vooropgezette termijn van 120 dagen voor een beslissing momenteel overschreden. Raadpleeg eerst hun FAQ als je concrete vragen zou hebben.

Bron: Fedris

B. Nieuwe BRC-richtlijnen voor EHBO-hulpverleners

Jaarlijks krijgen in Europa tussen de 67 en 170 mensen per 100.000 inwoners buiten het ziekenhuis met een hartstilstand te maken. In gemiddeld 58% van de gevallen startte een omstaander al voor de aankomst van de hulpdiensten met de reanimatie.

De overlevingskansen na een hartstilstand buiten het ziekenhuis liggen niet erg hoog. In België bedragen ze amper 7 tot 10%. De vreselijke beelden van de Deense voetballer Christian Eriksen zitten nog vers in het geheugen. Hij werd tijdens het EK voor de ogen van miljoenen fans gereanimeerd.

Niet alleen komen hartstilstanden door COVID-19 nu vaker thuis voor, ook de druk op het gezondheidssysteem en langere ziekenwagenwachttijden hebben een nefaste invloed. De Belgische Reanimatieraad (BRC) wil reanimatie daarom voor iedereen toegankelijk maken.

De BRC heeft nieuwe aanbevelingen gedaan om hulpverleners te ondersteunen. De richtlijnen zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke studies en willen ervoor zorgen dat er voor iedereen reanimatie van hoge kwaliteit beschikbaar is.

Na het alarmeren van de hulpdiensten (112) start je best zo snel mogelijk met borstcompressies op de onderste helft van het borstbeen. Wissel 30 borstcompressies indien mogelijk af met 2 beademingen. Is er een AED – een automatische externe defibrillator – in de buurt? Schakel het toestel dan meteen in.

Elke vijf jaar komen er nieuwe richtlijnen die zich focussen op allerhande hulpverleners. De publicatie van de nieuwe aanbevelingen had door de pandemie een jaar vertraging.

Bron: Attentia

C. Studiedag : impact coronacrisis op de taken van de arbeidsverpleegkundigen

De Belgische federatie van arbeidsverpleegkundigen ‘Belgian Federation of Occupational Health Nurses’ (BeFOHN) organiseerde in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid) hun nationale studiedag op 3 juni 2021 getiteld: De arbeidsverpleegkundigen: vandaag en morgen.

Het team voor het gezondheidstoezicht heeft zich in deze crisissituatie moeten bezighouden met opsporing, tests en quarantaine- en clusterbeheer, terwijl het deze nieuwe taken met zijn normale takenpakket moest combineren.

Meer info: presentaties en de opname.

Bron: Beswic

5 - 9 juli (wk 27)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.