24 mei - 28 mei (wk 21)

 28/05/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

 Varia

meertalige welzijnsadviezen / minireeks ter sensibilisatie / cijfers uit een onafhankelijk verzuimonderzoek

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

In het Belgisch Staatsblad van 27 mei 2021 werd het koninklijk besluit van 11 mei 2021 tot wijziging van titel 1 betreffende chemische agentia van boek VI van de codex over het welzijn op het werk, wat de lijst van de grenswaarden voor blootstelling aan chemische agentia betreft, gepubliceerd.

Door dit koninklijk besluit wordt de lijst van de beroepsblootstellingsgrenswaarden voor een aantal stoffen aangepast: aniline en homologen, methylchloride, trimethylamine, cumeen, p-toluïdine, isoamylalcohol, fosforoxidechloride, zwaveldioxide, waterstofsulfide, stikstofdioxide, aceton, mangaan en mangaanverbindingen.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Welzijnsadviezen voor de bouw in meerdere talen

Ter gelegenheid van jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid (28 april 2021) heeft dienstverlenende organisatie “Constructiv” van en voor de bouwsector enkele documenten herwerkt, vertaald naar meer talen en meer visueel gemaakt.

De sociale partners van de bouwsector hebben ook een gemeenschappelijke verklaring uitgewerkt voor een veilige en gezonde werkplek.

Bron: Beswic

B. "Zwanst an nie": sensibiliserende minireeks over Antwerpse dokwerkers

De koepelorganisatie Cepa van de Antwerpse havenbedrijven lanceert een minireeks met acteurs Peter Van den Begin en Stefaan Degand. Het gaat om 4 filmpjes die belangrijke onderwerpen aankaarten zoals veiligheid, alcohol en drugs, digitalisering en diversiteit in de haven.

Zo gaat het eerste filmpje 'de Vijfde van Beethoven' over veiligheid in de haven. Met een kwinkslag wijst het duo alle collega-havenarbeiders op de gevaren van werken met luide muziek in de oren (smartphones), het belang van veiligheidshandschoenen, scheiding van mensen en machines op de werkvloer en de juiste werkkledij.

De herkenbare dialogen in de filmpjes moeten dokwerkers informeren en sensibiliseren. Door hun gesprek komen de twee uiteindelijk tot de juiste boodschap en inzichten.

De filmpjes zullen in de loop van het jaar verspreid worden op onder andere het Facebook- en Instagramaccount "Den Havenarbeider"

Bron: Cepa

C. 8 op 10 werknemers zijn bereid om tijdens hun afwezigheid iets voor het werk te doen

Werkgevers (44%) én werknemers (64%) vinden verzuim storend, blijkt uit cijfers van een onafhankelijk verzuimonderzoek van Mensura en Certimed. Opmerkelijk daarbij is dat een grote groep werknemers principieel bereid blijkt om met de werkgever te bekijken of ze nog inzetbaar zijn tijdens hun afwezigheid (83%). “Dit is een hoopvol signaal”, aldus Bart Teuwen, verzuimexpert bij Mensura en Certimed. “Het toont dat wie tijdens afwezigheid wil en kan werken bereid is om de mogelijkheden te bespreken.”

Dat de dialoog over verzuim en inzetbaarheid op een andere manier gevoerd moet worden, toont ook een ander cijfer aan: 7 op de 10 Belgen ging namelijk al eens ziek naar het werk. “Het gevaar van presenteïsme, toch gaan werken omdat je daartoe terechte of vermeende druk ervaart, loert dus om de hoek. De bestaande benadering van verzuim faalt. We moeten met alle betrokkenen opnieuw rond de tafel.”

Bron: Mensura Certimed

III. RECENT TOEGEVOEGD

Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise. Een greep uit het aanbod:

  • De WELL Building Standard: focus op gezondheid en welzijn in gebouwen

Volgende vragen aan de experten werden toegevoegd:

  • Is het onderzoek bij werkhervatting d'office verplicht na een arbeidsongeval of moet men 4 weken arbeidsongeschikt zijn ten gevolge van een arbeidsongeval?
  • Waarmee moeten we rekening mee houden bij de plaatsing van laadpalen voor elektrische auto’s in een parking?
24 mei - 28 mei (wk 21)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.