Nieuwsoverzicht week 08

 26/02/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

22 - 26 februari 2021

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Update brochure over risicoanalyse (FOD Waso)

Een risicoanalyse vormt de hoeksteen van het dynamisch risicobeheeringssysteem. De publicatie van 2009 van het FOD WASO werd volledig herzien, waarbij niet enkel de gevaren van arbeidsveiligheid worden behandeld. Er werd ook rekening gehouden met de publicatie van de codex over het welzijn op het werk in 2017.

Deze brochure behandelt het concept 'risicoanalyse' en de systematiek om adequate preventiemaatregelen die de verschillende welzijnsdomeinen covert.

Het verschaft globale risicoanalysemethoden, zoals de SOBANE methoden voor preventiestrategie en de OiRA methoden, die betrekking hebben op alle risico's, maar ook specifieke methoden die toegespitst zijn op risico's in verband met veiligheid op het werk, chemische risico's, psychosociale risico's en musculoskeletale aandoeningen.

Deze downloadbare brochure biedt alle betrokken welzijnsactoren een leidraad voor risicobeoordeling. Neem ook een kijkje in Inniwise bij de praktijkdocumenten.

B. Spotify experimenteert met zijn post-coronaorganisatie qua telewerk

Al sinds de opkomst van het internet zijn we niet meer gebonden aan een vaste werkplek. Online werken kan men van overal doen. Plaats- en tijdsonafhankelijk (PTOW) werken doet al langer zijn intrede bij de overheidssector op voorwaarde dat functie zich ertoe leent en men voldoende beschikbaar en bereikbaar blijft voor de burger en collega's. Organisaties bezinnen zich op een werkbeleid na corona. Deze trend breidt ook verder uit in andere sectoren.

De streamingsdienst Spotify biedt werk aan bijna 7000 mensen, verspreid over 73 landen. Zodra de coronapandemie achter de rug is, dienen de personeelsleden zich niet langer vijf dagen per week te melden op kantoor. Er wordt een 'work from anywhere (WFA)-beleid' geïntroduceerd. Het werken vanaf elke locatie vervangt het huidige gedwongen thuiswerken.

Spotify biedt zijn medewerkers twee keuzes:

  • kantoormix: 2 of 3 dagen per week werken in één van Spotify's wereldwijde kantoren of co-workingruimtes.
  • thuismix. men komt alleen bij noodzaak naar het kantoor (waardoor ze overal kunnen wonen).

Elke medewerker dient zich mimimaal 12 maanden aan zijn keuze te houden.

Bron: Mtssprout.nl

C. Systematische opvang en opvolging van medewerkers na agressie-incidenten (Buddyboard)

Deze week vond het online Icoba-congres plaats met als thematiek 'geweldig omgaan met agressie'. Idewe lanceerde er de 'BuddyBoard'. Het is een digitaal meldplatform om agressienazorg te faciliteren. Dit initiatief richt zich tot de werknemers, leidinggevenden en de organisatie. De doelgroep omvat iedereen die te maken kan krijgen met agresssie van derden of andere ingrijpende incidenten op het werk.

Als organisatie kan je deelnemen aan dit onderzoeksproject (buddy@buddyboard.be). Het is een samenwerkingsverband tussen Idewe, Icoba en de hogeschool UCCL. Het wordt gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse Overheid.

Ellen Delvaux en Inneke Van Den Zegel van Idewe zijn ook de auteurs van ons boek Agressiewijs?

Bron: Idewe

D. Versterkte rol van de arbeidsarts in de strijd tegen covid-19

Op 21 januari 2021 verscheen het tijdelijke Koninklijk Besluit van 5 januari 2021 over de rol van de preventieadviseur-arbeidsarts bij de bestrijding tegen het coronavirus COVID-19. Inniwise informeerde jullie hierover in dit artikel over deze nieuwe taken. Dit heeft zijn impact op de tarifering van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, alsook de controle door de sociale inspecteurs van de Toezicht op het Welzijn op het Werk,

Deze week heeft het FOD Waso met een webinar meer toelichting gegeven.

III. RECENT TOEGEVOEGD

Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise.

Onlangs werden een aantal door de technische dienst van uw bedrijf courant gebruikte veiligheidsinstructiekaarten toegevoegd, zoals:

  • VIK veiligheidsmes
  • VIK haakse slijper
  • VIK decoupeerzaag
  • VIK nagelpistool
  • VIK handboormachine
Nieuwsoverzicht week 08

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.