Nieuwsoverzicht week 42

 16/10/20

Wekelijks nieuwsoverzicht

12 – 16 oktober 2020

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

a. 19 - 23 oktober 2020: Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk

De Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk is het officiële startsein voor de Campagne “Gezond werk: verlicht de last! 2020-2022”. In deze campagne staan spier- en skeletaandoeningen (SSA’s) centraal.

Deze aandoeningen zijn de meest voorkomende kwalen onder de werkende bevolking in Europa, ondanks de preventieregelgeving daarrond.

Ze kunnen echter vermeden worden, dan niet beheerst.

EU-OSHA en zijn partners wensen dit onder de aandacht te brengen door middel van het meedelen van informatie, tips en het aanreiken van tools voor werkplekken over gans Europa en door mensen in alle bedrijfstakken aan te moedigen om deze SSA’s te bestrijden. Het zorgen voor een optimale werkomgeving is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van de beroepsbevolking en is daarom een verplichting voor alle werkgevers

Er worden tal van bewustmakingsevenementen georganiseerd zowel binnen als buiten de EU.

Bronnen en meer info:

https://www.beswic.be/nl/nieuws-en-evenementen/europese-week-voor-veiligheid-en-gezondheid-op-het-werk-19-tot-23-oktober-2020

https://osha.europa.eu/nl/about-eu-osha/press-room/time-move-eu-osha-launches-campaign-address-europes-most-common-work

https://healthy-workplaces.eu/nl

b. Lancering website SEAD onderzoek

Er bestaat een algemene bezorgdheid dat automatisering en veranderende vaardigheidsvereisten de bestaande jobs in gevaar zullen brengen, de taakinhoud van beroepen kunnen beïnvloeden of de kwaliteit van jobs kunnen belemmeren. De manier waarop de werkgelegenheid in bedrijven of andere soorten organisaties is georganiseerd, kan ook sterk worden beïnvloed door technologische ontwikkeling: toenames van niet-standaard, flexibele en projectmatige vormen van werkgelegenheid worden vaak als problematisch gezien voor de kwaliteit van het werk.

Nieuwe technologieën vormen natuurlijk niet alleen een bedreiging, maar brengen ook nieuwe kansen met zich mee, zoals het creëren van nieuwe jobs bijvoorbeeld.

Duurzame tewerkstelling in het tijdperk van de digitalisering” (SEAD) is een onderzoeksproject gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid dat tot doel heeft de werkgelegenheidgerelateerde kansen en bedreigingen van de digitale revolutie te onderzoeken.

Bronnen en meer info:

https://www.beswic.be/nl/nieuws-en-evenementen/lancering-van-de-website-over-het-sead-onderzoek

https://sead.be/

c. Hervorming Europese chemiewetgeving

Als onderdeel van de Europese Green Deal heeft de Europese Commissie haar Chemicals Strategy for Sustainability gelanceerd. Hiermee wil Europa het uitgebreide wetgevend kader rond chemische stoffen en producten hervormen en beter afstemmen op het hergebruik van materialen in een circulaire economie.

De Commisie erkent hiermee het belang van chemie in ons dagelijks leven, waarbij het vanzelfsprekend is dat deze maatschappelijke meerwaarde ook een optimale bescherming van mens en milieu tegen de mogelijke risico’s die bepaalde chemische stoffen kunnen opleveren tot gevolg moet hebben.

Met deze hervorming wil Europa de productwetgevingen meer stroomlijnen, transparanter maken en beter afstemmen op elkaar en op de principes van een circulaire economie. Het is daarbij belangrijk dat voor alle Europese lidstaten dezelfde spelregels gelden en dat de strenge Europese criteria voor chemische stoffen ook wereldwijd worden promoot als een internationale standaard.

De timing van de nieuwe regelgeving is nog niet duidelijk.

Bronnen en meer info:

https://www.essenscia.be/hervorming-europese-chemiewetgeving-moet-steunen-op-wetenschappelijke-data-en-strenge-controle-op-ingevoerde-producten/

https://echa.europa.eu/nl/-/1-in-4-imported-products-found-to-be-non-compliant-with-reach-and-clp

Nieuwsoverzicht week 42

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.