Neemt jouw bedrijf al maatregelen tegen het oprukkende coronavirus?
Covid-19 is wereldwijd aan een stevig opmars bezig. Volgens de laatste berichten zou het coronavirus in China zich minder snel verspreiden dan bij de start, maar ondertussen heeft het virus zich al in vele andere landen genesteld.
Covid-19 is wereldwijd aan een stevig opmars bezig. Volgens de laatste berichten zou het coronavirus in China zich minder snel verspreiden dan bij de start, maar ondertussen heeft het virus zich al in vele andere landen genesteld.
Heel wat Europese landen zijn ondertussen getroffen, met een toenemend aantal besmettingen en jammer genoeg zelfs dodelijke slachtoffers. Ondanks inspanningen van lokale overheden lijkt het virus voorlopig een stevige impact te hebben de volksgezondheid en lokale economieën.
Veel mensen maken zich ongerust over de mogelijke impact van Covid-19 op hun gezondheid. De vraag naar mondkapjes, -maskers en desinfectanten is niet bij te houden. Sommige bedrijven nemen zelfs heel drastische maatregelen, waarbij werknemers met kans op besmetting een tijdje aan thuiswerk moeten doen, om op die manier niet in contact te komen met collega’s.
Welke zinvolle maatregelen kun je als preventieadviseur of werkgever nemen?
Cruciaal: een goede basishandhygiëne, thuis en op de werkvloer
Het respecteren van enkele basisprincipes in handhygiëne is alvast een eerste stap om het coronavirus maximaal buitenspel te zetten. Enkele tips:
Vermijd zoveel mogelijk om jouw neus en mond met de handen aan te raken. Handen kunnen immers een broeihaard vormen van micro-organismen die ziektes veroorzaken
Was jouw handen regelmatig met water en zeep of ontsmet ze met een doeltreffende desinfectant, zoals handalcohol of handgels
Voel je een niesbui opkomen? Nies dan in jouw zakdoek of in jouw elleboog, nooit in de handen
Het gebruik van papieren zakdoekjes, die meteen in de vuilnisbak gegooid worden, vermijdt dat virussen verspreid worden
Download hier een affiche met praktijktips (auteur: FOD Volksgezondheid)
Hoe herkent u de symptomen van Covid-19?
De symptomen van dit nieuwe virus zijn dezelfde als bij klassieke griep, nl. luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid), hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn en keelpijn. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen, en ca. 1 op 6 patiënten heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2% van alle gevallen is de ziekte dodelijk. De grootste risicogroepen zijn ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakte immuunsysteem, zoals onder andere hart- en vaatpatiënten, diabetici en chronische longpatiënten.
Hoe efficiënt zijn mondmaskers?
Als je mondmaskers bestelt, let dan goed op de FFP-code. Deze code staat voor Filtering Face Piece. Er zijn drie codes, namelijk FFP1, FFP2 en FFP3. Een hoger cijfer staat voor een betere bescherming.
FFP1 = een bescherming van minimaal 80% tegen via de lucht verspreide partikels én een zijkantlekkage (rondom het gezicht) van maximaal 22%
FFP2 = een bescherming van minimaal 94% tegen via de lucht verspreide partikels én een zijkantlekkage (rondom het gezicht) van maximaal 8%
FFP3 = een bescherming van minimaal 99% tegen via de lucht verspreide partikels én een zijkantlekkage (rondom het gezicht) van maximaal 2%
Wil je jezelf beschermen tegen Covid-19.? Gebruik dan een mondmasker met minimaal FFP2, bij voorkeur zonder ademhalingsventiel (omdat dit ventiel na verloop van tijd kan lekken). Hou er wel rekening mee dat ademhalen door deze maskers enigszins bemoeilijkt wordt.
Welke andere praktische maatregelen kunt u nemen?
Als een werknemer in quarantaine moet gaan, dan bent u als werkgever niet verplicht om loon te betalen. Voor dergelijke situaties heeft de regering een uitkering voorzien voor ‘economische werkloosheid door overmacht’. Ook wie technisch werkloos wordt omdat leveranciers uit bv. China bepaalde grondstoffen niet leveren, kunnen gebruik maken van deze regeling.
En maak maximaal gebruik van occasioneel thuiswerk en conference calls (via Skype of Zoom). Dit zijn volwaardige pistes om contact met mogelijk besmette collega’s te vermijden.
INNI redactie
Interessante links:
https://www.info-coronavirus.be/nl/
https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/infographic-covid-19
Lees ook
10/11/20
Griepvaccinatie: absolute prioriteit aan kwetsbare mensen.
17/03/20
Gebruik Corona als een leerschool om op toekomstige crisissen voor te bereiden
13/04/22
Moet de leidinggevende de werknemer aanspreken over zijn gewicht of ongezonde leefstijl? Of is het een blijf van mijn lifestyle?
29/10/24