Hoe omgaan met vertrouwelijkheid van een besmet persoon?

 09/04/20

Nieuws

 COVID-19

Mag mijn baas vertellen welke collega besmet is met het coronavirus?

Nee, op grond van het vertrouwelijksheidsbeginsel mogen werkgevers de namen van betrokken personen niet zomaar binnen het bedrijf bekendmaken. “Met het oog op preventie en verdere verspreiding mag de werkgever uiteraard wel andere werknemers op de hoogte brengen van de besmetting, zonder vermelding van de identiteit van de betrokken persoon”, zegt een woordvoerder van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

“Het is in meeste gevallen niet nodig (of zelfs wenselijk) om een naam te vermelden, omdat dit ook een stigmatiserend effect zou kunnen hebben”, gaat de woordvoerder verder. “De werkgever kan wel in samenspraak met de besmette werknemer een lijst opstellen met de personen waarmee hij in contact kwam, en die vervolgens - ter voorkoming van de verdere verspreiding – bijkomend individueel contacteren om hen hierover in te lichten. Opnieuw zonder de identiteit van de betrokken collega bekend te maken.”

De naam van de besmette persoon mag wel gecommuniceerd worden aan de arbeidsgeneesheer in het kader van doelstellingen zoals effectieve bestrijding of preventie van bijkomende besmettingen. Een andere uitzondering is de reglementair voorgeschreven mededeling aan bevoegde overheidsdiensten.

Bron: https://crisiscentrum.be/nl/ne...

INNI redactie

Hoe omgaan met vertrouwelijkheid van een besmet persoon?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.