Omgaan in de bedrijfsorganisatie met de corona-noodsituatie en situationeel bewustzijn

 23/07/20

Nieuws

 COVID-19

Reactie van bedrijven op de corona-pandemie toont het verschil aan in situationeel bewustzijn.

Vele bedrijfsorganisaties beschikken over een groter situationeel bewustzijn dan andere. Dit kan worden geïllustreerd aan de hand van hun reactie op de corona-pandemie. Op 23 januari gaat de miljoenenstad Wuhan in lockdown. Een week later roept de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het corona-virus uit als een pandemie met wereldwijde noodtoestand.

Sommige bedrijfsorganisaties, zoals Melexis, nemen onmiddellijk daarna belangrijke preventiemaatregelen. Buitenlandse reizen worden al in februari sterk afgeraden, reizen van en naar China worden verboden. Werknemers die gaan skiën in Italië moeten van de organisatie in quarantaine en mogen niet naar het werk toe komen, symptomen of niet. Ook IMEC laat van in de krokusvakantie werknemers die van skivakantie uit Italië komen niet meer toe op het bedrijf, tenzij na twee weken quarantaine.

Deze bedrijven beschikken over ‘situational awarenes’ of situationeel bewustzijn. Ze zijn meestal hoog opgeleid, ervaring met werken in buitenland en met buitenlandse werknemers en hun productie is sterk gevoelig op bedrijfscontinuïteit. Deze bedrijfsorganisaties beschikken over terreinkennis, ze zijn actief in verschillende landen. Hun kennis is niet enkel theoretisch maar ook praktisch. Ondanks dat deze bedrijven in complexe en hoogtechnologische sectoren werkzaam zijn, met grote risico’s bij ontwerp en productie, vertonen ze risico-aversie. Dit wil zeggen dat ze zich weinig risico’s kunnen veroorloven. Vergissen is ‘out of business’.

Bedrijven die beschikken over situationeel bewustzijn zijn dan ook meestal internationaal actief, zijn actief in hoogtechnologische factoren met grote operationele risico’s waardoor ze beter om kunnen gaan met onzekerheid en risico’s, maar zijn tegelijkertijd risico-avers. Ze beschikken over praktische kennis en ervaring op gebied van het aanpakken van crisissituaties

Jan Dillen

Omgaan in de bedrijfsorganisatie met de corona-noodsituatie en situationeel bewustzijn

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.