Hoe goed beschermt een mondmasker nu eigenlijk ?

 17/12/21

Nieuws

 COVID-19

Nieuw onderzoek bevestigt: sociaal contact in tijden van COVID blijkt 9 keer veiliger mét mondmasker. Zonder masker is zelfs drie meter afstand houden onvoldoende.

Een Duits lab heeft aangetoond dat het al dan niet dragen van een mondmasker wel degelijk een verschil uitmaakt in de overdracht van het coronavirus. Het team berekende de maximale besmettingskans in een groot aantal situaties en hield daarbij rekening met factoren die tot nu niet opgenomen waren in soortgelijke studies. De verschillen zijn enorm.

De anderhalvemeterregel is dus zeker niet zaligmakend. Toch niet als je binnen staat, ongevaccineerd bent en geen mondmasker draagt.

Zelfs 3 meter is niet genoeg
“Als je ergens binnen op drie meter afstand staat van een besmette persoon [1] die ook geen mondmasker draagt, is het bijna 100 procent zeker dat je na twintig minuten besmet raakt. Zelfs op die afstand moet je minder dan vijf minuten in de ademtocht van een besmette persoon staan om als niet-gevaccineerde bijna zeker besmet te geraken”, zegt Eberhard Bodenschatz, directeur van het instituut.

Het team uit Göttingen was verbaasd over hoe groot het risico op infectie met het coronavirus wel is. Op die afstand heeft de uitgeademde lucht zich immers al in de lucht verspreid in een kegelvorm en zijn de besmettelijke deeltjes dus in principe al verdund. Bovendien vallen de bijzonder grote en dus virusrijke deeltjes na slechts een korte afstand in de lucht, op de grond.

Mondmaskers beschermen wel degelijk
Het goede nieuws is dat een mondmasker wel degelijk een verschil maakt. Een FFP2-masker dat nauw aansluit op je gezicht is de beste keus. “Als zowel de besmette als de niet-besmette persoon die goed dragen, is de kans op besmetting na twintig minuten één op duizend, zelfs als beiden de hele tijd dicht bij elkaar staan. Met een slecht aansluitende FFP2-masker is de kans nog altijd maar vier op duizend.”

FFP2-maskers werken 75 keer beter dan chirurgische maskers. De manier waarop je een masker draagt maakt een groot verschil, maar toch is er een wereld van verschil tussen wel een masker en geen masker dragen. Dit filmpje toont dit aan.

Besluit: bij ontmoetingen ten alle tijde mondmasker op. Vooral besmette personen steken minder gemakkelijk anderen aan, maar ook niet-besmette personen zijn beter beschermd.

[1] : In het onderzoek gaat het om mensen met een hoge virale lading van de deltavariant. Dergelijke ontmoetingen zijn onvermijdelijk in scholen, restaurants, clubs of zelfs buiten, zeggen de onderzoekers.

Bron: PNAS, tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States

Hoe goed beschermt een mondmasker nu eigenlijk ?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.