COVID-19: Hoge Gezondheidsraad geeft nieuw advies over gebruik van haardrogers in kapsalons en handdrogers in toiletten

 15/02/21

Nieuws

 COVID-19

Naar aanleiding van de heropening van kapsalons in ons land (op 13 februari jl.) formuleert de Hoge Gezondheidsraad een nieuw advies over het gebruik van haardrogers in kapsalons en handdrogers in toiletten.

Dit advies komt bovenop de al strenge hygiënemaatregelen die kappers en hun klanten moeten respecteren. In haar advies herhaalt de Hoge Gezondheidsraad ook het belang van voldoende ventilatie van verse lucht in gebouwen.

Kappers krijgen het advies om bij het föhnen de haardroger zo te richten dat de uitgeblazen lucht niet van de ene naar de andere persoon geblazen wordt. Volgens de Raad verkleint dit de kans aanzienlijk dat besmette lucht in de verkeerde richting circuleert.

Het gebruik van haardrogers in een kapsalon is echter moeilijk te vermijden.

Daarnaast formuleert de Raad ook een advies over een correcte toepassing van (jet)handdrogers in het toilet. Het wordt ten stelligste afgeraden om toestellen te gebruiken die lucht naar boven blazen. Met dergelijke blaastoestellen kan je namelijk het coronavirus verspreiden via onzichtbare kleine druppels die vrijkomen als je uitademt. Het advies raadt daarom aan om handdrogers te vervangen door papieren wegwerphanddoekjes.

In haar advies benadrukt de Hoge Gezondheidsraad nogmaals het belang van goede ventilaties in binnenruimtes, zeker tijdens deze winterperiode. Een correcte aanpak kan mogelijke nieuwe opstoten van virusbesmettingen voorkomen.

Als in een kapsalon – of ander publiek toegankelijk gebouw – de nodige basisventilatievoorzieningen ontbreken, dan schrijft de Raad voor om binnenruimtes voldoende te ventileren via open ramen (ook al is dit niet evident bij koude buitentemperaturen). In dit geval moeten de ramen constant open blijven staan, omdat dergelijke werkwijze de enige effectieve manier is om voor continue luchtverversing te zorgen.

Bronnen:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/15/nieuw-advies-van-hoge-gezondheidsraad-let-op-met-haardrogers-en/

https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/20210215_hgr-9616_covid-19_ventilatie_vweb2.pdf

COVID-19: Hoge Gezondheidsraad geeft nieuw advies over gebruik van haardrogers in kapsalons en handdrogers in toiletten

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.