Hoe mentaal gezond blijven in coronatijden?
Het huidige ‘cordon sanitaire’ in onze samenleving – zowel professioneel als privé – laat sporen na bij heel wat mensen. De psychologische impact van de huidige lockdownmaatregelen (die wellicht nog verlengd worden) is niet te onderschatten.
Uit een grootschalige online bevraging van de UAntwerpen, in samenwerking met de KU Leuven en de Universiteit Hasselt, blijkt alvast dat veel mensen met meer stress en negatieve gevoelens geconfronteerd worden (42% van de respondenten). Bovendien gaat de slaapkwaliteit achteruit (30%), daalt het concentratievermogen tijdens het werk (32%) en duiken er frequenter relationele spanningen op.
Psychiater Dirk De Wachter bevestigt deze resultaten. Hij waarschuwt dat we ons na de piek van het coronavirus moeten schrapzetten voor een piek van psychologische problemen en burn-outs. De economische onzekerheid – in combinatie met een gebrek aan perspectief – zorgt effectief voor extra stress, die zelfs kan evolueren tot posttraumatische stress bij de meest kwetsbare groepen.
De telefonische hulpdiensten Tele-Onthaal en Awel ontvangen alleszins veel meer oproepen dan gewoonlijk. Omdat voor sommige mensen meer gespecialiseerde psychologische hulp nodig is, werd een nieuw digitaal platform Wellweb gecreëerd. Dit platform legt een rechtstreekse verbinding met de Centra voor Geestelijke gezondheidszorg (CGG). Dit vergemakkelijkt de weg voor vervolgzorg.
Want hoe blijf je positief ingesteld en gemotiveerd in een (werk)omgeving die onzeker en complex geworden is?
Het antwoord op deze vraag vinden we in de wetenschap met de zelfdeterminatietheorie (ZDT) van Deci & Ryan. Deze theorie stelt dat mensen – naast hun fysieke behoeften – drie essentiële psychologische basisbehoeften hebben: Autonomie, Betrokkenheid en Competentie (ABC). Als deze behoeften vervuld zijn, dan zijn medewerkers kwalitatief goed gemotiveerd, voelen ze zich goed in hun vel en presteren ze beter.
Gestructureerde autonomie lijkt vandaag voor veel medewerkers een evident gegeven. Door de lockdownmaatregelen raakt telewerken steeds meer ingeburgerd in bedrijven. Maar thuiswerken zonder structuur en begeleiding werkt contraproductief. Werkgevers hebben als taak om duidelijke verwachtingen en concrete afspraken te formuleren.
Daarnaast hebben mensen verbondenheid nodig. Een van de positieve gevolgen van deze crisis is dat mensen meer tijd met hun gezin kunnen doorbrengen, waardoor relaties warmer en hechter kunnen worden. Op professioneel vlak kunnen collega’s virtueel met elkaar in contact blijven via online teamvergaderingen of koffiepauzes. Stimuleer creatieve contactmomenten via Skype of Whatsapp.
Mensen willen zich competent voelen. Duidelijke doelstellingen en dito deadlines zorgen ervoor dat werknemers taken succesvol afwerken. En ook hier creëert de coronacrisis nieuwe opportuniteiten: werknemers kunnen nieuwe (online) vaardigheden leren en ontwikkelen.
Bronnen:
https://www.zorgneticuro.be/ni...
https://www.sdworx.be/nl-be/bl...
INNI redactie
Lees ook
06/04/20
Thuiswerk en welzijn in tijden van coronacrisis: veerkracht als sleutel voor stressbestendigheid
07/08/20
Hoezo? Medisch attest volstaat om geen mondmasker te moeten dragen?!
14/08/21
HOEZO? Mijn werkgever verplicht me tot een sneltest ?!
02/04/20