Thuiswerk en welzijn in tijden van coronacrisis: veerkracht als sleutel voor stressbestendigheid

 06/04/20

Nieuws

 COVID-19

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft beslist om de terugbetaling van psychologische hulp in de eerste lijn uit te breiden naar alle leeftijden. Dit betekent concreet dat ook min-achttienjarigen en vijfenzestigplussers in aanmerking komen voor de terugbetaling van een bezoek aan de klinisch psycholoog of orthopedagoog.

Deze beslissing komt er na een eerdere maatregel om ook videoconsultaties bij een klinisch psycholoog of orthopedagoog terug te betalen. Op die manier kunnen mensen psychologische zorg inschakelen zonder dat ze zich daar fysiek voor moeten verplaatsen. De terugbetaling geldt voor vaak voorkomende psychische problemen zoals angst, depressie of problematisch alcoholgebruik.

Deze maatregelen passen in het beleid van de federale regering om het mentale welzijn van alle burgers optimaal te garanderen. De huidige coronacrisis heeft immers een belangrijke psychologische impact op veel mensen, waardoor psychische opvang belangrijker dan ooit geworden is.

Dit blijkt ook de eerste resultaten van een grootschalige coronastudie die de UAntwerpen vorige maand lanceerde, in samenwerking met de KU Leuven en de Universiteit Hasselt. Via deze online bevraging willen de onderzoekers nagaan hoe de Belgen hun gedrag aanpassen naar aanleiding van de coronacrisis. De bevraging vindt momenteel elke dinsdag van de week plaats.

Honderdduizenden mensen vulden deze enquête reeds in. Uit de eerste resultaten blijkt alvast een enorme toename van thuiswerk (wat bewijst dat de overheidsmaatregelen goed opgevolgd worden), dat in driekwart van de gezinnen met kinderen thuisopvang voorzien wordt en dat mensen in het algemeen met meer stress en negatieve gevoelens geconfronteerd worden.

Een derde van de deelnemers geeft aan slechter te slapen en zich minder goed te kunnen concentreren. Ook duiken er frequenter relationele spanningen op als gevolg van de huidige lockdown-maatregelen.

Psychiater Dirk De Wachter is niet verbaasd over deze resultaten. In het programma ‘De Afspraak’ (aflevering van 2 april jl.) op Canvas waarschuwde hij dat we ons na de piek van het coronavirus moeten schrapzetten voor een piek van psychologische problemen en burn-outs. Door de sociale distancing zijn we als het ware gehandicapt om elkaar te ondersteunen in deze moeilijke tijden. De economische onzekerheid – in combinatie met een gebrek aan perspectief – zorgt bovendien voor extra stress, die zelfs kan evolueren tot posttraumatische stress bij de meest kwetsbare groepen.

Succesvol omgaan met stress is niet altijd evident. Een gezonde portie veerkracht is hierbij van onschatbare waarde. Heel wat mensen denken dat veerkracht een interne, permanente eigenschap is met een aan-uitknop. Dat klopt niet helemaal. We spreken eerder over een aanpassingsproces, waarbij mensen kunnen leren hoe ze zich beter aanpassen aan wijzigende situaties. Controle over bepaalde gebeurtenissen is niet altijd mogelijk, maar we kunnen wel bepalen hoe we met die gebeurtenissen omgaan.

www.maggiedeblock.be

INNI redactie

Thuiswerk en welzijn in tijden van coronacrisis: veerkracht als sleutel voor stressbestendigheid

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.