Code oranje voor hitte – Code rood voor brandgevaar in natuur- en bosgebieden

 11/08/22

Nieuws

 Omgevingsfactoren en fysische agentia

Nieuwe codes voor hitte en brandgevaar in natuur- en bosgebieden.

Van woensdag 10 augustus tot en met maandag 15 augustus geldt code oranje voor hitte.

Dit betekent dat bepaalde maatregelen noodzakelijk zijn zoals regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimtes doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel en in kleinere porties eten, en deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden.

Het is tevens raadzaam om extra aandacht te hebben voor kwetsbare personen en dieren van voldoende beschutting en drinkwater te voorzien.

Vanaf donderdag 11 augustus 9u geldt code rood voor brandgevaar in natuur- en bosgebieden. Dit is de hoogst mogelijke risicocode. De toegang tot natuur- en bosgebieden wordt afgeraden, vuur maken en roken is er verboden evenals het achterlaten van afval.

In deze hitte is het ook op het werk verplicht een aantal maatregelen te nemen wanneer bepaalde actiewaarden overschreden worden. Deze maatregelen zijn voornamelijk gericht op het verminderen en/of beperken van de blootstelling en het creëren van comfortabele omstandigheden door een goede organisatie. Het is noodzakelijk om de preventiemaatregelen te bundelen in een ‘stand-by programma’ dat uitgerold kan worden bij zomerse warmte (‘hitteplan’ en ‘tropenrooster’).

Meer hierover is terug te vinden in de bijdrage over werken in de warmte van dokter Wim Van Hooste, preventieadviseur-arbeidsarts.

Code oranje voor hitte – Code rood voor brandgevaar in natuur- en bosgebieden

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.