Wandelgesprekken werken verhelderend én verbindend

 25/08/20

Interview

 Varia

INNIwise sprak met Brecht Buysschaert (Springbok Coaching).

Dit najaar verschijnt er bij INNI pubishers een bijzonder boek over hoe je de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers verbetert. Bijzonder, omdat de auteur het boek … al wandelend heeft geschreven. Brecht Buysschaert, oprichter van Springbok Coaching, interviewde CEO’s en gezondheidsexperts tijdens wandelsessies. Hun ervaringen en inzichten vertaalde hij in heel praktische tips en aanbevelingen voor oprechte verbinding op de werkvloer.

Hoe kunnen we je bedrijfsnaam Springbok linken aan welzijn op het werk?

(Brecht Buysschaert) Een springbok is bij uitstek een groepsbeest. Als er gevaar dreigt, begint hij te springen, samen met de hele kudde. De groep onderneemt dus gezamenlijk actie en komt er zo sterker uit. Dat geldt ook voor een team: als je binnen een team verbindend werkt, is dat goed voor iedereen. Het bevordert de mentale gezondheid, zorgt voor meer energie en dus meer efficiëntie en werkgeluk.

Hoe ben je zelf als coach, consultant en spreker in deze sector gerold?

(Brecht) Bijna letterlijk (lacht) want ik ben van opleiding Licentiaat Lichamelijk Opvoeding. Passie voor gezondheid heb ik altijd gehad. Later ben ik in verkoopfuncties terechtgekomen en heb ik veel in het buitenland gewerkt. Je ziet zo verschillende bedrijfsculturen en dan merk je ook wat werkt en wat niet. Daaruit ontstond een nieuwe passie: bedrijfsculturen béter maken. Ik ben in 2014 gestart met Springbok en dat loopt heel goed.

Wat is de basis van jouw visie op welzijn op het werk en hoe ga je ermee aan de slag?

(Brecht) Het management van een bedrijf heeft als rol om een vruchtbare bodem te creëren voor de medewerkers. Directies moeten onderschrijven dat zorg voor het personeel centraal staat. Het is een investering, geen kost. Bedrijven moeten dat ook niet doen omdat het goed is voor het corporate image. Het moet authentiek zijn. Dat merk je met de coronacrisis. In niet-authentieke organisaties verzwakt de band met de medewerker die nu thuiswerkt. Er is geen voeling en medewerkers vervreemden van hun werkgever. Zo verlies je goede krachten.

In je nieuwe boek praat je daarover met CEO’s. Al wandelend. Waarom juist wandelen?

(Brecht) Omdat je al wandelend een oprechte verbinding aangaat. Je hoeft elkaar ook niet aan te kijken, je voelt je zo vrijer en praat openhartiger. Ik heb ook gemerkt dat je sneller tot de essentie komt en enorm wordt geïnspireerd. En dat brengt me tot de kern van deze aanpak: je moet je als manager kwetsbaar durven opstellen. De old school leider beschermt zichzelf binnen de hiërarchie. Dat werkt vandaag niet meer. Zeker jongere medewerkers zoeken een nieuw type leider die openheid uitstraalt en kwestbaar leiderschap een kwaliteit vindt. Dat is een eigenschap die je van nature bij vrouwelijke managers ziet, vanuit hun zorgende rol. Maar steeds meer mannen laten hun schild vallen en tonen hun Yin-kant.

Met welke CEO’s ging je wandelen?

De eerste in de serie Walk your Talk was Anouk Lagae, kersvers CEO van Accent Jobs. Beluister hier de podcast. In Buggenhout bos spraken we onder meer over het bedrijf als ecosysteem en het belang van kwetsbaarheid en zelfzorg. Anouk heeft ook een heel boeiende visie op evenwicht bewaren in je professionele leven. Vooral haar quote op het eind sprak me erg aan: als je aan je job denkt, does it make you smile?

Verder ben ik gaan wandelen met Boudewijn van den Brand, de CEO van Lidl Belux. Een mannelijke visie dus en opnieuw heel inspirerend hoe hij de medewerkers in de retailsector laat groeien. Verder staan op het lijstje professor Lieven Annemans, een gezondheidseconoom, Rik Vera, bedrijfsfilosoof van Nexxworks, plantmanager Stefan Fesser van Volvo Cars Gent en professor Gaetane Stassijn, diensthoofd Fysische geneeskunde en revalidatie UZA.

Volg hier de wandelinterviews en maak hier gratis kennis met INNIwise voor wie Brecht de podcasts opnam.

Wat mogen we van je nieuwe boek verwachten?

(Brecht) Het is in de eerste plaats een bron van inspiratie voor managers die een authentieke werkcultuur willen. Je vindt in het boek heel veel praktische ideeën, inzichten en tips om die vruchtbare bodem te creëren. Daarmee kun je aan de slag in je eigen organisatie om die oprechte verbinding in én met je team te krijgen. Bovendien neem je dankzij de wandelgesprekken een uniek kijkje achter de schermen van uiteenlopende organisaties. En hopelijk stimuleert het managers om zelf de wandelschoenen aan te trekken en met hun medewerkers op stap te gaan.

Het nieuwe boek van Brecht Buysschaert is dit najaar verkrijgbaar via de webshop van INNI publishers.

INNI redactie

Wandelgesprekken werken verhelderend én verbindend

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.