Hoezo? Telewerk kan vanop een zuiders terras ?!

 26/04/21

Nieuws

 Telewerk

Een stijgend aantal Belgen verkiezen een tweede buitenverblijf in een zonovergoten oord boven een “thuiskantoor”.

Mag je zelf zomaar kiezen waar je telewerk uitvoert? Hoe flexibel kan de werkgever hiermee omgaan? ‘Workation’ wordt misschien het nieuwe buzzword?

Regelgevend kader:

Thuiswerken doe je in principe van thuis uit…maar “er bestaat geen wet dat je per se in België moet werken”, zegt arbeidseconoom Stijn Baert. Telewerk kan worden verricht op een andere plaats dan de woonplaats van de werknemer. Je kan dus je domicilieadres inruilen voor de woning bij je ouders, een gehuurde woning aan de kust of meer exotische oorden.

De werknemer kan werken vanuit een tweede verblijf /vakantiewoning echter niet eenzijdig afdwingen. “Telewerk is geen recht.” Alles hangt af van wat de werkgever en werknemer afspreken, maar de locatie is in principe niet begrensd. Werd de werkgever niet geconsulteerd, dan moet de werknemer vanuit zijn woonplaats werken.

Werk je in een andere tijdszone, dan dien je hetzelfde uurrooster aan te houden alsof je telethuiswerkt. Een arbeidsongeval kan in principe geweigerd worden door de arbeidsongevallenverzekeraar, indien men niet op de hoogte is gesteld van de verandering van werkplek.

Plaats- en tijdsonafhankelijke werken (PTOW)

PTOW dekt beter de lading van dit artikel. De werknemer kiest waar en wanneer hij werkt. Hier zijn goeie afspraken belangrijk tussen personeelsleden en leidinggevenden over bereikbaarheid, beschikbaarheid en communicatie voor een succesvolle invoering van het concept.

Het biedt 3x een win-winsituatie:

  • Maatschappelijk: inspelen op het mobiliteitsvraagstuk door het verplaatsingsgedrag en reistijden te reduceren;
  • Organisatorisch: minder kantoorruimte nodig, verzuim tegengaan, efficiënter & resultaatgerichter werken, verzuim tegengaan, gemoderniseerde arbeid, flexibiliteit bij onverwachte omstandigheden; -
  • Individuele voordelen: werkplekken zijn afgestemd op de taakinhoud, een grotere taakautonomie en een goede balans tussen werk en privéleven.

De Vlaamse overheid is een voortrekker van ‘plaats- en tijdsonafhankelijk werken’ (PTOW). Beleidsondersteunende info vind je op hun website.

Let op!

Hou rekening dat je bijdrage aan de sociale zekerheid en de fiscaliteit (het werkstaatprincipe) afhangt van het land waar je effectief werkt. Een Europese Verordening stelt dat er maar één sociale zekerheidsstelsel van toepassing is. De werkgever kan echter, mits naleving van strikte voorwaarden, kiezen voor een detachering. Hierdoor behoud je je oorspronkelijke RSZ-stelsel tijdens buitenlands werk.

redactie INNI

Hoezo? Telewerk kan vanop een zuiders terras ?!

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.