Februari 2023: een maand zonder alcohol?

 28/01/23

Nieuws

 Varia

De nieuwe editie van Tournée Minérale is er. Ga de uitdaging aan, want ook zonder kan je je perfect amuseren.

De campagne 'Tournée Minérale' blaast in februari zeven kaarsjes uit. De campagne van de VAD / De Druglijn roept iedereen op om in februari 2023, voor het eerst of opnieuw, een maand geen alcohol te drinken.

De focus van de campagne ligt dit jaar op je vrij voelen met Tournée Minérale: vrij van een kater met een verloren dag tot gevolg, vrij van sociale druk om te drinken en vrij om tijdens de rest van het jaar op een doordachte manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt.

Een glas wijn of een biertje na het werk, na de training, tijdens het bereiden van een maaltijd, ... voor veel mensen maakt alcohol deel uit van hun dagelijkse routine. Maar deze regelmatige, soms buitensporige consumptie is niet zonder gevolgen. Enkele cijfers (OMS):

  • 9,15: In België bedraagt het alcoholverbruik meer dan 9 liter pure alcohol/jaar/inwoner.
  • 10,5: Schadelijk alcoholgebruik veroorzaakt 10,5% van de sterfgevallen in België (ongeveer 10.000 doden/jaar).
  • 15/29: Alcohol is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tussen 15 en 29 jaar.
  • 2: Alcohol is na tabak de meest voorkomende oorzaak van vermijdbare sterfte.

Wat doet één maand zonder alcohol met je?
Dit kan een verschil maken (bron Technopolis):

  • stralende looks: alcohol leidt ook tot dehydratatie, omdat het afscheiden van gifstoffen veel vocht van je lichaam vraagt. Je huid is minder droog en je straalt.
  • betere stofwisseling: het niveau van de glucose daalt gemiddeld met 16% (een te hoog suikergehalte vergroot de kans op diabetes). Ook het cholesterolgehalte in het bloed daalt met bijna 5%. Dit verkleint het risico op hart- en vaatziekten.
  • Een gezondere lever: de lever breekt dan het gif ​‘alcohol’ af. Indien je lever overuren moet draaien, dan kan al die alcohol niet verwerkt worden en gaat hij vervetten. Dit kan voor ontstekingen en beschadigingen (levercirrose) zorgen.
  • Niet meer opstaan met een kater.
  • Betere concentratie en slaap (vaster en dieper).
  • Een aangepaste levensstijl: Het helpt uiteindelijk ook om blijvend minder te drinken. Dat merkten ze aan de Universiteit van Sussex: zes maanden na hun ​‘maand niet drinken’-onderzoek bleek zo’n 72% van de deelnemers nog steeds minder te drinken dan voordien.

Tournée Minérale is alvast een ideale gelegenheid om op de ‘reset’-knop te duwen.

Heerlijke recepten van niet-alcoholische dranken zijn terug te vinden op de website. Bekijk hier de kalender met leuke activiteiten.

Meer info over een preventief arbeidsgerelateerd alcoholbeleid vind je INNIwise.

Inschrijven niet nodig
Sinds 2021 moet je je niet meer inschrijven om deel te nemen aan Tournée Minérale.

Bron: www.tourneeminerale.be

Februari 2023: een maand zonder alcohol?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.