Sneltest, zelftest of PCR-test: wat is het verschil?

 16/04/21

Nieuws

 COVID-19

Er bestaan verschillende soorten testen. Wetenschapsjournalist Koen Wauters legt en test deze uit in een video.

Zelftests worden afgenomen zonder tussenkomst van een dokter of een andere gezondheidszorgbeoefenaar. Als leek kan je zelf het resultaat interpreteren. Via een bloedprik gaat de test op zoek naar antilichamen in het bloed. Een zelftest is niet nuttig als je minder dan 3 maand geleden COVID-19 had (bevestigd met een positieve PCR test). Zelftest kan je afhalen bij de apotheker. Gebruiksinstructies vind je hier.

Bij een PCR-test, polymerase chain reaction, gaat de wisser in de neus en keel. De test moet worden uitgevoerd door een dokter of verpleegkundige. Het uitstrijkje van het slijm wordt naar het laboratorium opgestuurd voor onderzoek. Deze test geldt internationaal als de 'gouden standaard'.

Een sneltest of antigeentest kent dezelfde werking als een PCR-test. De test moet worden afgenomen door iemand met de nodige kennis van zaken en/of opleiding. Voordeel: er is geen tussenkomst van het labo nodig. Het resultaat kan je aflezen na 15 minuten!

Bekijk deze video voor meer info over de verschillen onderling en hun betrouwbaarheid.

Bron: Vrt nieuws

Sneltest, zelftest of PCR-test: wat is het verschil?

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.