Coronavirus en het gebruik van een CO2-meter in schoolgebouwen

 07/09/20

Nieuws

 COVID-19

1 september: de start van het nieuwe schooljaar. Of toch niet ?

Een aantal leerlingen kon de start van het schooljaar immers niet meemaken o.w.v. verplichte quarantaine in het kader van COVID-19. Onder de leerlingen die wel mochten starten, bevinden zich ondertussen ook reeds een aantal thuis in quarantaine.

Er rijzen tal van vragen rond de verspreiding van het coronavirus in de klaslokalen …

In het kader hiervan heeft het agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Overheid een advies uitgebracht over het gebruik van een CO2-meter om de verspreiding van het coronavirus in schoolgebouwen te verminderen. Het agentschap raadt aan om, naast de algemene hygiënische maatregelen, ook maatregelen te treffen op het vlak van ventilatie en verluchting, aangezien steeds meer wetenschappelijke studies bewijzen dat het coronavirus zich ook via de lucht verspreidt.

De CO2-concentratie kan een indicator zijn voor het risico op overdracht van het virussen via de lucht. Deze concentratie wordt immers vaak gebruikt als indicator voor de mate van luchtverversing van drukbezette ruimten zoals klaslokalen. Naarmate de lucht wordt ververst, neemt de CO2-concentratie af. Gaat de CO2-meter in het oranje of rood, dan betekent dit dat er te weinig luchtverversing is en is er een groter risico op overdracht van virussen, waaronder het coronavirus, via de lucht.

Bij natuurlijke ventilatie kan een hoge CO2-concentratie de leerkrachten ertoe aanzetten meer efficiënt te ventileren en de verluchten door het openen van ramen en deuren.

In geval van mechanische verluchting dient een hoge CO2-concentratie ertoe aan te zetten de werking van het ventilatiesysteem te laten nakijken.

Aangezien niet alle CO2-meters even betrouwbaar zijn, werd door Mediwet een document opgemaakt met een aantal aandachtspunten bij de aankoop van dergelijke meter, alsook met enkele tips over hoe de concentratie best gemeten wordt.

Naast ventilatie en verluchting dienen ook nog een aantal andere maatregelen genomen te worden om de kwaliteit van de binnenlucht in de klaslokalen verbeteren.

Een overzicht hiervan is terug te vinden op de website van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven.

INNI Redactie

Coronavirus en het gebruik van een CO2-meter in schoolgebouwen

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.