Preventie in tijden van corona - in gesprek met Steven Lutin (Red Pill)
Inspiratie voor preventieadviseurs komt uit een onverwacht hoek
Hoe heeft COVID-19 het werk van de preventieadviseur veranderd? Waar halen zij informatie en inspiratie om de nieuwe vereisten efficiënt uit te voeren? De praktische online toolkit INNIwise is voor veel preventieadviseurs een dankbare bron van hulp. Maar daarnaast heeft elke preventieadviseur en consultant zijn of haar eigen manieren om preventie in tijden van corona slagvaardig aan te pakken.
We spraken met Steven Lutin van Red Pill, een ervaren consultancy voor QHSSE.
Steven, de naam van je bedrijf Red Pill zegt al iets over je aanpak. Wat typeert jullie?
"Ik zou het willen omschrijven als ‘gezond tegendraads’. Preventie, kwaliteit en veiligheid zijn zoveel meer dan papieren en documenten. Het is mijn ambitie om zaken in vraag te stellen en een brug te slaan tussen theorie en praktijk van preventie. Pas dan kun je toegevoegde waarde bieden, zowel in de risicoanalyse als in de effectieve toepassing. Als preventieadviseur moet je dus uit je comfortzone durven te stappen en willen leren van andere disciplines en specialisaties. Met Red Pill spiegelen we ons bijvoorbeeld aan hoe de Special Forces werken."
Wat maakt de Special Forces voor jou een referentiepunt?
Ik ben van opleiding bedrijfspsycholoog dus dat psychologische aspect boeit me bijzonder. Ook door mijn buitenlandse ervaringen en werkzaamheden voor internationale bedrijven als Jan De Nul heb ik het geluk gehad om veel uiteenlopende werkwijzen en opvattingen te leren kennen. Wat de Special Forces betreft: voor leiderschapsstijlen haal je daar enorm veel inspiratie uit. Hoe creëer je vertrouwen in een groep? Hoe zorg je dat je medewerkers hun grenzen stap voor stap verleggen? De filosofie van de Special Forces lijkt misschien veraf te staan van veiligheid en welzijn maar de overeenkomsten zijn groter dan we denken.
Even terug naar COVID-19: hoe heeft dat jouw manier van werken beïnvloed?
"Bedrijven maar vooral de medewerkers merken nu de invloed van telewerken. Hoe motiveer je iemand die zo lang afgezonderd is en enkel digitaal contact heeft met collega’s? Teamgeest versterken is nu belangrijker dan ooit en ook hier haal je veel best practices bij de Special Forces. Wat ook een rol speelt, is dat de wetgeving snel verandert en niet altijd even helder is (lacht). Ik denk alleen al aan de maskers. Welke type is wanneer verplicht? Ook de benaming is soms verwarrend zoals mondmaker en comfortmasker. Voor bedrijven die internationaal actief zijn, is het nog complexer. Wat in het ene land de norm is, is dat in het andere land niet, denk maar aan de face shields."
Outside the box denken, het is niet evident voor een preventieadviseur.
"Nee, maar het kan wel voor betere resultaten zorgt en dat is het doel van een preventiebeleid. Vanuit mijn achtergrond als psycholoog werk ik graag met nudging-technieken. Daarmee kun je op de werkvloer het gedrag op een eenvoudige manier aansturen. Denk maar aan pictogrammen, bewegwijzering voor social distancing en routing. Zeker in een meertalige omgeving is beeldtaal een efficiënte manier om gedrag aan te sturen. Het voorbeeld is misschien wat vreemd maar we weten hoe efficiënt de getekende vlieg in een herentoilet is voor een betere hygiëne."
COVID-19 blijft allicht nog een tijd onder ons. Leren van elkaar kan helpen om beter met veiligheid en preventie om te gaan.
"Absoluut. Ik vind het initiatief van de INNIwise Community bijvoorbeeld interessant. Preventieadviseurs die elkaar inspireren en ervaringen uitwisselen, dat is een verrijking voor iedereen. Ik ben vast van plan om dit binnenkort uit te proberen. De ontwikkelingen gaan zo snel dat leren van elkaar absoluut een troef is."
INNIwise is de praktische online toolkit voor preventieadviseur. Lees hier meer informatie over de voordelen en probeer INNIwise 14 dagen gratis uit. |