Opmerkelijk: amper vier op de tien Belgische bedrijven pakt welzijn op het werk structureel aan
Uit een recente rondvraag van Acerta, de Vrije Universiteit Brussel en HR Square blijkt dat slechts 43 procent van de Belgische bedrijven een structureel plan heeft om het welzijn van het personeel te bevorderen.
Ondanks de coronacrisis onderneemt bijna één op de vijf bedrijven (18 procent) (nog) geen concrete acties om het welzijn van werknemers te verbeteren. Ook verontrustend is de vaststelling dat een derde van de bedrijven die wél maatregelen nemen rond welzijn, dat puur op buikgevoel doet en dus niet op basis van objectieve en relevante cijfers en data.
Jammer genoeg is ‘buikgevoel’ vaak synoniem met tijdelijk ‘brandjes blussen’. Die aanpak ervaren werknemers in een bedrijf of organisatie echter niet als een robuust welzijnsbeleid, en stelt hen al zeker niet gerust voor de toekomst. De coronapandemie zou een belangrijke trigger moeten en kunnen zijn om – zowel in grote als kleine organisaties – een preventief welzijnsplan uit te tekenen, maar in de praktijk valt dit dus zwaar tegen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat bedrijven nog niet voldoende bekend zijn met dergelijke welzijnsplannen.
Waar de crisis het voorbije jaar wel een impact had, is het besef bij bedrijfsleiders dat zowel de fysieke als mentale gezondheid cruciaal is voor tevreden, gemotiveerde en productieve werknemers. Uit de bevraging blijkt dat maar liefst 96 procent van de werkgevers het belang ervan erkent. Het aandeel dat zegt welzijn "heel belangrijk" te vinden is de laatste twee jaar verdubbeld, van 32 procent naar 67 procent.
De enquête leert ook dat slechts één op vijf werkgevers de impact van welzijnsacties meet. Specialisten stellen zich hier terecht vragen bij, want zonder meten is geen doorgedreven analyse en eventuele gerichte bijsturing van acties mogelijk. Ook hier is dus nog heel wat werk aan de winkel.
Tot slot blijkt ook dat de Vlaamse werkbaarheidscheque, een subsidiemechanisme waarmee ondernemers een versnelling hoger kunnen schakelen op het vlak van werkbaar werk en het interne welzijnsbeleid kunnen laten analyseren, onderbenut blijft.
redactie INNI
Lees ook
18/05/22
Bouwsector: basisopleiding veiligheid binnenkort verplicht
13/04/22
Moet de leidinggevende de werknemer aanspreken over zijn gewicht of ongezonde leefstijl? Of is het een blijf van mijn lifestyle?
25/03/21
Podcast : De rol van de arbeidsartsen : nood aan een duidelijkere taakomschrijving?
21/04/20