Open deuren vragen open ramen!

 04/11/20

Nieuws

 COVID-19

Maak van ventilatie de zevende gouden regel. De lucht binnen is soms tot wel vijf keer slechter dan de buitenlucht. In goed geventileerde gebouwen kan het besmettingsrisico tot tien keer lager liggen, schat de SERV.

Het is een publiek geheim dat naast kleine druppeltjes, ook aërosolen (minidruppeltjes die zweven in de lucht) het virus kunnen verspreiden. Dit kan ook verder dan 1,5 meter. In die aërosolen kan corona urenlang besmettelijk blijven. “In een labomgeving kan de verblijfsduur, naargelang de omstandigheden, maximaal 16 bedragen (Maarten De Cock)!”.

De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), het overlegorgaan van de Vlaamse sociale partners, roept de Vlaamse Overheid op om de nood aan een goeie ventilatie beter te bepleiten. De SERV heeft een onderbouwd document gepubliceerd.

“Willen we scholen, woonzorg- en sportcentra veilig open houden, dan moet goede ventilatie veel meer aandacht krijgen in de anticoronastrategie. Het helpt coronabesmettingen te vermijden en dat ­levert sociaal-economisch bijzonder veel op. Zeker als dat een ­tweede besmettingsgolf helpt te bedwingen en een verdere lockdown afhoudt.”

De SERV pleit voor een meetcampagne naar de actuele staat van het binnenklimaat in gebouwen in Vlaanderen. Metingen in Vlaamse klaslakolen tonen dit aan:

  • In 86% werd een overschrijding van CO2-richtwaarden gemeten:
  • De gemiddelde CO2-concentratie ligt op ongeveer 1200 ppm terwijl de norm stelt dat de concentratie 95% van de tijd lager moet zijn dan 900 ppm. Anders dient de werkgever een actieplan voorleggen om dit te realiseren.
  • In ± 50% stijgen de CO2-concentraties vlot boven 2.000 ppm, met maxima tot 5.000 à 6.000 ppm.

De SERV pleit voor CO2-meters in de 50.000 Vlaamse gebouwen. De SERV pleit voor een meetcampagne naar de actuele staat van het binnenklimaat in Vlaamse gebouwen. De metingen moeten toelaten om tot een degelijke ­ventilatiestrategie te komen. Tevens is er nood aan degelijke data over waar (cluster)besmettingen plaatsvinden.

Ventilatie moet een beleidsprioriteit zijn in Vlaanderen. Ventilatie-investeringen verdienen een plaats in de relanceplannen en zijn een opstap naar een betere en energiezuinigere gebouweninfrastructuur.

De REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) publiceerde een interessante infographic voor het onderwijs. Dergelijke tips zijn breed toepasbaar.

INNI Redactie

Open deuren vragen open ramen!

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.