29 maart - 2 april (wk 13)

 02/04/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

Napo MSA - verplicht register telewerk

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be .

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Nieuwe Napo's ondersteunen de Europese campagne "Gezond werk: verlicht de last"

Napo, de held in een serie humoristische videoclips, bestrijken een breed scala aan onderwerpen op het gebied van veiligheid en
gezondheid. Ze dienen ter sensibilisatie en risicopreventie. Napo is de voornaamste ambassadeur voor de campagnes voor een gezonde werkplek van EU-OSHA.

Zes nieuwe animaties videoclips werd gelanceerd over werk gerelateerde spier- en skeletaandoeningen (MSA). Volg Napo tijdens zijn nieuwe avonturen (de clips werden samengevoegd). Zittend werk, monotone en repetitieve bewegingen, gebrek aan lichamelijke activiteit en het tillen van zware lasten zijn enkele van de risicofactoren die aan bod komen.

Dit kadert binnen de Europese campagne "Gezond werk: verlicht de last!" (2020-2022). Momenteel focust men op het prioritaire risicogebied 'chronische MSA'. Terwijl de Europese beroepsbevolking ouder wordt en de pensioenleeftijden stijgen, zijn vroegtijdige interventie en effectieve benaderingen om chronische spier- en skeletaandoeningen te beheersen van fundamenteel belang om gewaardeerde werknemers te kunnen behouden en de bedrijven en economieën te stimuleren.

Bron: Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk.

B. Verplichte registratie van aanwezige werknemers op de werkvloer

Vanaf april wordt de werkgever verplicht een tijdelijk register rond telewerk bij te houden. Het betreft de planning wie wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. In concreto: registreer het totale aantal personen werkzaam in je organisatie en het aantal personen dat een niet-telewerkbare functie uitoefent. De verplichting geldt voor alle werkgevers, uitgezonderd die ondernemingen die verplicht volledig gesloten zijn.

De aangifte gebeurt maandelijks via een online tool op de portaalsite van de Belgische sociale zekerheid. Het heeft betrekking op het aantal personen werkzaam op de eerste werkdag van de maand. De registratie gebeurt uiterlijk op de zesde kalenderdag van de maand. Een onderneming die meerdere vestigingseenheden telt, doet de identificatie per vestigingseenheidsnummer.

De sociale inspectiediensten zullen deze data als referentiepunt hanteren wanneer zij het naleven van het telewerk controleren.

Bron: Belgische sociale zekerheid

III. RECENT TOEGEVOEGD

Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise.

Recent werden volgende vragen aan experten toegevoegd:

  • Wat zegt de wetgeving over correct gebruik en onderhoud van plaatselijke afzuigarmen in een labo?
  • Hoe zit het met de evacuatieoefening voor leerlingen met autisme (OV4) op internaat in het secundair onderwijs?
  • Waar vind ik de reglementering m.b.t. de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (voorheen opgenomen in hoofdstuk V van titel III van de codex welzijn op het werk)?
  • Zijn veiligheidsschoenen voor poetsvrouwen/mannen verplicht in een niet-industriële omgeving, zijnde in een dienstenomgeving (hulp en dienstverlening aan kwetsbare groepen)?
29 maart - 2 april (wk 13)

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.