Nieuwsoverzicht week 07

 19/02/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

15 - 19 februari 2021

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Oproepingsbrief coronavaccin

Vanaf maart tot juni krijgt iedereen die nog niet is ingeënt een uitnodiging met de locatie (1 van de 95 vaccinatiecentra) en tijdstip. Deze bevat een unieke persoonlijke code met 33 karakters of QR-code. De uitnodigingen worden per brief, sms en e-mail verstuurd. In eerste instantie houden de 65-plussers en risicopatiënten best hun brievenbus in het oog. Dit gebeurt twee weken voordat je verwacht wordt.

Registratie ter bevestiging

Hier zie je een voorbeeldbrief. Het e-ticket dien je mee te nemen naar het vaccinatiecentrum. Men dient voor een bepaalde datum online of telefonisch te registeren via een callcenter. Hiermee bevestig je of je al dan niet op de twee voorgestelde data aanwezig zal zijn. Eén voor je eerste inenting en één voor de herhalingsprik. Iedere werknemer betaald verlof. Als de voorgestelde dag niet past, zal u een ander tijdstip kunnen kiezen.


Groepsimmuniteit vanaf 70%

Iedereen krijgt de vrije keuze. "Er zijn echter maar weinig redenen om je niet te laten vaccineren", geeft Joris Moonens aan. Alleen een beperkt aantal mensen, met een allergie voor polyethyleenglycol of polysorbaat, laten zich beter niet vaccineren. Wie zich niet willen laten vaccineren, dient dit aan te geven via dezelfde communicatiekanalen.

De vaccinatieteller kan je raadplegen op de website van het Agentschap zorg en gezondheid.

Bron: vrt en radio 2

B. Tips om efficiënt te telewerken

Met de aanhoudende coronacrisis komt de work-life balance nog meer onder druk te staan. Het FOD Waso reikt nuttige tips en campagnemateriaal aan voor de telethuiswerkers, met aandacht voor het metaal welzijn. Een greep uit de tips:

  • Plan je werkdag en stel redelijke doelen.
  • Zorg voor een aparte werkruimte.
  • Plan pauzes, bewegingsmomenten en gezinsmomenten.
  • Pas je werkruimte zo veel mogelijk ergonomisch aan.
  • Zet je pc uit en ga offline op het einde van de dag.
  • Houd contact om sociaal isolement te voorkomen.

C. Lichaamsbeweging tijdens het werk maakt niet fitter.

Een onderzoek van UGent resulteerde in dit verrassend resultaat. De aanleiding was deze hypothese: heeft fysieke arbeid tijdens het werk het zelfde effect als in de vrije tijd? Werknemers met veel fysieke activiteit bewegen niet automatisch voldoende. Dit is een misvatting.

Vorig jaar werden de fysieke prestaties in beide situaties van 309 Vlaamse werknemers gemonitord. Dit gebeurde gedurende twee tot 5 dagen met zogenaamde accelerometers. Om hun fitheid te meten tijdens de Harvard step test: 5 minuten op en af een bank stappen volgens een bepaald ritme.

Wie meer ‘matige tot zware lichamelijke activiteit’ uitoefent in de vrije tijd is fitter. Dit geldt niet voor wie vergelijkbare lichamelijke inspanning levert tijdens het werken.

In vrije tijd

Dynamische bewegingen van grote spiergroepen gedurende korte perioden met hoge intensiteitsniveaus (ten minste 60 procent van het maximale zuurstofverbruik) kenmerken vaak deze fysieke arbeid. Dit lijdt acuut tot een stijging van de hartslag, bloeddruk, ademhaling en energieverbruik. Dit in combinatie met voldoende herstel zal leiden tot perifere en metabolische veranderingen op lange termijn. Bijgevolg ontstaat er een hogere fitheid en een lager risico op cardiovasculaire problemen en mortaliteit.

Tijdens het werk

Deze fysieke activiteit houdt vaak een te lage intensiteit of te lange duur met te beperkte mogelijkheid tot onvoldoende herstelpauzes om een positief effect te hebben op cardiorespiratoire fitheid. Een aanhoudend verhoogde bloeddruk is daarentegen mogelijk.

Om "fit voor het werk te zijn" hebben zij net baat bij gecontroleerde inspanningen in de vrije tijd, met voldoende rustpauzes. Zitpauzes tijdens het werk worden ook aangeraden.

Meer info van professor Els Clays vind je hier.

Bron: HR.Square

D. ISO/PAS 45005

De ISO 45005 is op komst. Deze norm gaat over veilig en gezond werken in tijdens van COVID-19 pandemie. Hoe gaan we hiermee om?

De PAS (Publicy Available Standard) kan je nu gratis raadplegen op de ISO-website (Eng). Dit gaat niet om een volwaardige ISO-norm. Hierover viel nog geen beslissing.

III. RECENT TOEGEVOEGD

Op regelmatige basis worden praktijkdocumenten toegevoegd aan INNIwise. Een greep uit recente aanwinsten:

  • Werken in koude temperaturen: de Ajuin- en VIP-principes
  • Soorten PBM's en hun kenmerken
  • Diverse modellen van risicoanalyses
  • Alcohol- en drugsbeleid: beleidsverklaring en nota
Nieuwsoverzicht week 07

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.