Nieuwsoverzicht week 04

 29/01/21

Wekelijks nieuwsoverzicht

25 - 29 januari 2021

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

A. Wijziging bijlage XVII REACH

Met ingang van 15 februari 2021 wordt een uniforme beperking ingevoerd op het bezit van en het gebruik van lood en loodverbindingen in loodhagel met een loodconcentratie van 1 % of meer.

Toepassingen: het schieten met hagelgeweren in watergebieden of waarbij afgevuurde hagel in een watergebied zou landen.

(Zie verordening (EU) nr. 2021/57 van 25-1-2021 van de Commissie tot wijziging van bijlage XVII bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH) wat betreft lood in hagel in of rond watergebieden (PB L 24 van 26-1-2021).

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Sociale partners nemen akte van de vaccinatiestrategie

De eerste prioriteiten in de vaccinatiestrategie zijn als volgt:

  • de personen die werken in de gezondheidszorg;
  • de personen die ouder zijn dan 65 jaar;
  • de patiënten tussen 45 en 65 jaar met welbepaalde comorbiditeiten en met een risico op het ontwikkelen van een ernstige COVID-19-pathologie (alsook personen vanaf meerderjarigen met hogere risico’s op het ontwikkelen van een ernstige COVID-19-pathologie in de fase Ib).

De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk beseffen ten volle dat het vaccineren van de rest van de volwassen bevolking een enorme uitdaging vormt. We hebben het hier over fase 2.

Werkgevers en werknemers willen essentiële beroepen niet vervroegd vaccineren. De Hoge Raad adviseert de taskforce vaccinatie om geen enkele beroepsgroep in de privésector voorrang te verlenen. De gezondheidscriteria zijn absoluut en moeten worden aangehouden in het verdere proces van de vaccinatiestrategie. De leeftijd is hier het criterium.

Hiermee wil men eindeloze discussies vermijden over wie wel en of niet een 'essentiële maatschappelijke en/of economische functie uitoefent. De sociale partners geven echter aan dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de continuïteit van de bedrijfsvoering.

Bron: De Tijd en FOD Waso

B. Cao nr. 149 regelt telethuiswerk door corona

Geert De Poorter, de voorzitter van het directiecomité van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, stelt dat er bij 1 op de 5 bedrijven nog altijd onvoldoende getelewerkt wordt. Uit cijfers van het Verkeerscentrum, Apple en Google blijkt dat de drukte op de weg weer toeneemt. Na 1 jaar pandemie hebben vooral vele kmo's nog altijd geen strategie voor telewerk.

Telewerk is een essentiële maatregel om de corona in te dijken. Waar dit onmogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. Momenteel bestaan er twee vormen van "vrijwillig" telewerk: structureel en occasioneel. Omwille van de coronacrisis werd telewerk door de overheid eerst aanbevolen en later verplicht. Dit is een apart gegeven, waarvoor nog geen uitdrukkelijk regelgevend kader bestond.

Op 26 januari 2021 sloot de Nationale Arbeidsraad (NAR) een nieuwe cao voor deze 'opgelegde' vorm van telewerk. De bepalingen treden onmiddellijk in werking en gelden tot en met 31 december 2021 (in principe totdat de coronamaatregelen worden opgeheven). De cao is enkel van toepassing in ondernemingen die op 1 januari 2021 nog geen eigen regeling hadden uitgewerkt voor telethuiswerk. Deze cao is niet van toepassing op bestaande akkoorden in ondernemingen, waaraan sociaal overleg is voorafgegaan.

Voor telewerkers gelden in principe de normale arbeidsvoorwaarden van op de werkvloer. Als werkgever dien je concrete afspraken te maken over de terbeschikkingstelling van materiaal, arbeidsregeling, controle door de werkgever, bescherming van gegevens en sociaal overleg. Is de werknemer aangewezen op het gebruik van eigen materiaal, dan moeten er afspraken gemaakt worden over de toekenning van een kostenvergoeding.

Belangrijk: de cao bevat het recht op deconnectie (het recht om onbereikbaar te zijn na de arbeidstijd). Een risicoanalyse peilt naar het psychosociaal welzijn.

Bron: cao nr. 149

Meer info in dit artikel.

C. De mondmaskers, terug voer voor discussie?

In Frankrijk vraagt de regering om in het openbaar geen stoffen masker meer te dragen. In de Duitse deelstaat Beieren zijn FFP2-maskers verplicht in winkels en het openbaar vervoer. Oostenrijk volgt dit voorbeeld. Sinds deze week is daar een draagplicht voor alle personen ouder dan 14 op het openbaar vervoer en in de winkels. In steeds meer Belgische ziekenhuizen en rusthuizen moeten bezoekers en patiënten een chirurgisch mondmasker dragen.

Voorlopig blijven de aanbevelingen van de WHO van kracht dat stelt dat stoffen maskers ook efficiënt werken tegen de nieuwe coronavarianten. Het probleem is vooral dat stoffen mondmaskers veel te weinig worden gewassen of onder 60 °C.

Greet Kerckhofs van de universiteit van Louvain-la-Neuve stelt dat een stoffen mondmasker met filter zelfs meer tegenhoudt dan een chirurgisch masker. Het vervangen van de wegwerpbare wit-blauwe chirurgische maskers is trouwens ook belangrijk. "We weten nochtans dat de werkzaamheid ervan al verlaagt als je het 2 tot 4 uur draagt".

Het FFP2-masker is een hoogkwalitatief masker voor medische doeleinden en filtert nog beter. In theorie houden FFP2-maskers tot 98 procent van de aerosolen tegen. Die FFP2-maskers beschermen enkel optimaal als je ze correct gebruikt (nauw aansluitend) en daarentegen worden toch nog veel fouten gemaakt. Deze worden best voorbehouden voor het medisch personeel.

Tip: Kruis de elastieken van je mondmasker niet. Anders kunnen er gaten ontstaan aan de rand van het masker. Leg eerder een knoop in de elastieken of kies voor een ander model.

Bron: vrt nieuws

Nieuwsoverzicht week 04

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.