Nieuwsoverzicht week 51

 18/12/20

Wekelijks nieuwsoverzicht

14 - 18 december 2020

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verscheen deze week geen wetgeving omtrent welzijn op het werk in het Belgisch Staatsblad.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

A. Sensibilisatiefilms over musculoskeletale aandoeningen

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) op het werk zijn de belangrijkste oorzaak van afwezigheid in België. Het zijn gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door de arbeidssituatie: rugpijn, peesontstekingen, tenniselleboog, discus hernia, tintelingen, krampen, verminderde gewrichtsbeweeglijkheid, … Ze komen voor ter hoogte van de spieren, pezen, zenuwen, ligamenten en gewrichten. Ze kunnen het hele lichaam treffen: de rug, de nek de bovenste en de onderste ledematen.

De federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg heeft 3 animatiefilms geplaatst op hun Youtube kanaal:

  • wat zijn MSA?
  • 5-stappenplan MSA?
  • implementatie van stappenplan in de praktijk.

Bron: beswic.be

Statistieken: Europese studie

B. Concrete info omtrent vaccins tegen COVID-19

COVID 19-vaccinatie mikt op minstens 8 miljoen Belgen. Om een groepsimmuniteit op te bouwen wordt vooropgesteld dat minimum 70% van de bevolking zich laten enten. Zo dooft de epidemie op natuurlijke wijze uit, omdat er groepsimmuniteit ontstaat waarbij de bevolking antistoffen heeft. Ondertussen werd er een taskforce 'operationalisering vaccinatieprogramma' opgericht. Concrete info over het vaccin draagt hiertoe bij.

Op de website van het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten vind je concrete info over vaccins. Dit is geschreven in beknopte en eenvoudige taal. Het is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over Covid-19.

Andere bronnen: laatjevaccineren - info-coronavirus - vrt nieuws - CBG - gezondheid&wetenschap

C. Nationaal coronadebat

De Standaard en Le Soir organiseerden op 16 december een nationaal debat met zes wetenschappers uit Frans- en Nederlandstalig België. Er werden lessen getrokken uit de eerste en tweede golf. In een webinar van twee uur gaven zij hun inzichten en beantwoordden ze de talrijke vragen van duizend lezers. Verschillende pertinente maatschappelijke thema's komen aanbod.

In deze video worden de meest opvallende uitspraken op een rij gezet.

D. Ergodays 2021

De data van de ontmoetingsdagen 'Ergodays' liggen vast. Dit wordt georganiseerd door de Verv, de beroepsvereniging voor ergonomen. Meer details volgen.

  • industrie - 20/4 - ergonomie en prestatie (digitaal);
  • kantoor - 01/06 - risicoanalyse beeldschermwerk (digitaal);
  • zorg - 21/10 - goede praktijken (fysiek).

Bron: website VerV

E. Installatievergadering CPBW

De sociale verkiezingen van mei 2020 werden door de coronapandemie on hold gezet (Koninklijk Besluit van 15 juli 2020). De sociale verkiezingen vonden uitzonderlijk plaats in het najaar: tussen 16 tot 29 november 2020. U mocht de datum in principe niet vrij kiezen. De nieuwe datum van de sociale verkiezingen binnen uw onderneming hangt af van de oorspronkelijke datum. Z

De werknemersvertegenwoordigers in een ondernemingsraad en/of een Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) werden verkozen. Elke onderneming die in 2019 gewoonlijk minstens 50 werknemers tewerkstelde richt een CPBW op (referteperiode 1 oktober 2018 t.e.m. 30 september 2019).

De installatievergadering van het CPBW wordt uiterlijk binnen de 45 dagen volgend op de dag van de verkiezingen geïnstalleerd. Tot aan die installatievergadering beleven de kandidaten uit 2016 op post en genoten ze ontslagbescherming.

De voorzitter van het oude comité roept de installatievergadering samen en de voorzitter en secretaris worden aangeduid. De secretaris is het hoofd van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Hij/zij zorgt ervoor dat de leden tijdig worden opgeroepen, alle nodige documenten ontvangen en stelt de notulen van de vergadering op.

Het huishoudelijk reglement wordt goedgekeurd. Dit reglement draagt bij aan de goede werking van het comité en bepaalt hoe, waar en wanneer er wordt vergaderd. Een nieuw comité zal dit dus moeten opstellen.

Nieuwsoverzicht week 51

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.