Nieuwsoverzicht week 41

 09/10/20

Wekelijks nieuwsoverzicht

5 – 9 oktober 2020

I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING

Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen op INNIwise.be.

II. OVERIGE NIEUWSITEMS

a. Aangepast draaiboek contact tracing in bedrijven – COVID-19

Er is een nieuwe versie beschikbaar van het draaiboek contact tracing in bedrijven. Deze versie werd aangepast een de nieuwe Sciensano richtlijnen van 1 oktober 2020. Zij is te raadplegen op de website van Co-Prev, de overkoepelende organisatie van alle Belgische Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Bronnen en meer info:

https://co-prev.be/nl/covid-19...

b. Werelddag voor geestelijke gezondheid - Veilige en gezonde werkplekken om het welzijn van werknemers te beschermen

Op 10 oktober wordt de Werelddag voor de geestelijke gezondheid gevierd.

Het doel van deze dag is het bewustzijn over geestelijke gezondheidsproblemen wereldwijd te verhogen en de noodzaak van meer investeringen, met name tijdens de COVID-19-pandemie en daarna, onder de aandacht te brengen.

Door het coronavirus behoren psychosociale risico’s en werkgerelateerde stress nu tot de grootste problemen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk behoren. Daarom moeten we samen een goede geestelijke gezondheid op alle werkplekken in de EU promoten.

In de aanloop naar deze dag worden tussen 1 en 10 oktober 2020 tal van acties georganiseerd om onze mentale weerbaarheid versterken én geestelijke gezondheid bespreekbaar maken.

#WorldMentalHealthDay


Bronnen en meer info:

https://osha.europa.eu/nl/highlights/world-mental-health-day-safe-and-healthy-workplaces-protect-workers-wellbeing

https://www.samenveerkrachtig.be/

https://www.zorg-en-gezondheid.be/10-daagse-van-de-geestelijke-gezondheid-van-1-tot-10-oktober

c. Impact coronacrisis op functioneren academici

Een grootschalige bevraging aan alle Belgische universiteiten door professor Johan Bilsen en Dr. Iris Steenhout van de Vrije Universiteit Brussel brengt aan het licht dat ook academici kampen met de omstandigheden die de coronacrisis met zich meebrengt. Er is niet enkel het gemis van het rechtstreeks contact met de studenten, ook de overschrijding van de grens met het privéleven, de toenemende stress en slaapproblemen die de drastische overschakeling naar digitaal thuiswerken met zich meebrachten baren zorgen.

Op 9/10 start een tweede luik van deze longitudinale bevraging. Zij is terug te vinden op: www.acade-covid.be/nl.

Deze conclusie is volledig naar analogie met de impact van de coronacrisis op de mentale gezondheid in de bedrijfswereld (zie bijdrage op deze website).

Bronnen en meer info:

https://press.vub.ac.be/proffen-bezorgd-over-gebrek-aan-interactie-met-studenten-en-overschrijden-grens-werk-en-prive

d. Vind je arbeidsarts

Wist je dat je als werknemer je arbeidsarts ook zélf kan contacteren als je problemen hebt op het werk? In bedrijven met een eigen preventiedienst is dat eenvoudiger dan in bedrijven die met een externe preventiedienst samenwerken. Om de drempel te verlagen zorgt de overheid nu dat werknemers de naam en de contactgegevens van hun externe arbeidsarts makkelijk online kunnen terugvinden. Dit kan via mijngezondheid.be, een digitale toepassing ontwikkeld door Co-Prev, de sectororganisatie van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk. Daar zijn bv. ook de gegevens terug te vinden van de preventieadviseur psychosociale aspecten (papsy).

Daarnaast blijft uiteraard ook de verplichting bestaan voor de werkgever om de contactgegevens van de externe dienst en dus ook de coördinaten van de arbeidsarts en de papsy op een voor de werknemers gemakkelijk toegankelijke plaats te vermelden (vb. via aanplakking, op het intranet, …) (art. I.2-17, § 2 codex over het welzijn op het werk).


Bronnen en meer info:

https://www.health.belgium.be/nl/news/wie-je-arbeidsarts-klik-op-wwwmijngezondheidbe

e. Herziening ISO 9001?

De laatste revisie van de ISO 9001-norm (kwaliteitsmanagementsystemen) dateert van 2015.

Experten evalueren om de vijf jaar of de norm een update nodig heeft, dit om ervoor te zorgen dat de norm rekening houdt met nieuwe uitdagingen en evoluties in onze economie en maatschappij. Het is dus tijd om te bepalen of er een vijfde herziening nodig is.

Voor het eerst besliste de commissie om de gebruikers van de norm daarbij te betrekken. Met een wereldwijde survey wil de commissie peilen naar:

  1. de meerwaarde van de huidige ISO 9001-norm;
  2. de voor- en nadelen van ISO 9001:2015;
  3. de manier waarop ISO 9001 ook in de toekomst relevant kan blijven.

Je kan tot en met 31 december de survey invullen.

ISO 9001 sluit aan bij andere standaarden zoals ISO 14001 en OHSAS 18001 / ISO 45001. In veel organisaties wordt de zorg voor kwaliteit, milieu en veiligheid dan ook in één systeem beheerst.

Bronnen en meer info:

https://www.nbn.be/nl/nieuwsberichten/een-herziening-voor-iso-9001-vul-de-survey

f. Te Gek?! – Bespreekbaarheid drank, drug- en gokproblemen

Op 1 oktober startte de nieuwe campagne van Te Gek?!: Roes(t), met een knipoog naar “roes” maar ook “roest”. Tot 30 mei 2021 worden tal van activiteiten georganiseerd om de kennis over “verslaving” te vergroten en inzicht bij de brengen in de complexiteit daarvan.

Ook op de werkvloer sorteren deze problemen gevolg.

Bronnen en meer info:

https://www.vad.be/artikels/detail/te-gek-campagne-2020-2021-roest

g. 5 oktober 2020 : start 10-10-10-campagne van de VerV

De VerV (Beroepsfederatie voor ergonomie) riep de hele week op om zittend werk te onderbreken en af te wisselen met niet-zittend werk, het zgn. “wisselwerken”, zowel op kantoor als thuis tijdens het telewerken.

Door een originele foto te posten op social media met #wisselwerken, is een Swopper van Health2Work te winnen. De winnaar wordt op 10 oktober om 10u bekendgemaakt via het LinkedIn-kanaal van VerV en het Facebook-kanaal van Gezond Leven

Bronnen en meer info:

https://www.verv.be/news/10-10-10-wisselwerken-dat-kan-op-veel-manieren/

Nieuwsoverzicht week 41

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.