nieuwsoverzicht 23 tot 27 september 2024 (wk 40)
EESC pleit voor inclusieve arbeidsmarkt: Integratie van personen met een handicap / Impact van de afschaffing medisch attest op ziekteverzuim in grote bedrijven / Impact van klimaatverandering op jobkwaliteit: kansen en uitdagingen voor werknemers / Vergrijzing op de arbeidsmarkt: strategieën voor preventie en werkbaarheid voor oudere werknemers / Rechtszaak tegen schoolmedewerkers na dodelijk ongeval met elfjarige
I. WIJZIGINGEN IN DE WETGEVING
Er verschenen deze week geen wijzigingen aan de wetgeving, opgenomen in INNIwise.
II. OVERIGE NIEUWSITEMS
A. EESC pleit voor inclusieve arbeidsmarkt: Integratie van personen met een handicap
Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) heeft een advies goedgekeurd ter bevordering van de integratie van personen met een handicap in de open arbeidsmarkt. In dit advies, opgesteld door rapporteur Pietro Vittorio Barbieri, wordt benadrukt dat vertrouwen op beschut werk als enige oplossing voor beroepsintegratie leidt tot segregatie. In plaats daarvan is een paradigmaverschuiving nodig naar inclusieve werkmodellen.
EESC-voorzitter Oliver Röpke onderstreept de noodzaak om de werkgelegenheidskloof te dichten en personen met een handicap actief te betrekken bij beleidsontwikkeling. Dovilė Juodkaitė wijst op het belang van sociale inclusie en stelt voor een gezamenlijk fonds voor redelijke aanpassingen op te richten, gefinancierd door publieke en private werkgevers.
Het EESC roept op tot betere gegevensverzameling en benchmarking om goede praktijken te identificeren en stelt voor om beschut werk geleidelijk af te schaffen. Daarnaast wordt de rol van kunstmatige intelligentie (AI) benadrukt om de toegang tot de arbeidsmarkt te verbeteren. Het advies pleit voor beleid dat de toegankelijkheid en betaalbaarheid van technologieën bevordert, zodat mensen met een handicap hun potentieel op de werkplek kunnen benutten.
Het volledige advies is hier terug te vinden.
Bron: European Economic and Social Committee
B. Impact van de afschaffing medisch attest op ziekteverzuim in grote bedrijven
Sinds eind november 2022 hoeven werknemers in grote bedrijven (meer dan 50 werknemers) geen medisch attest meer voor te leggen voor één dag afwezigheid of voor de eerste dag van een langere afwezigheidsperiode. Dit geldt voor maximaal drie dagen per jaar. Een studie van Securex, gebaseerd op gegevens van bijna 200.000 werknemers, toont aan dat deze verandering heeft geleid tot een stijging van het frequente absenteïsme, met een toename van 2,2 procent tot 16 procent in 2023. In bedrijven met meer dan 50 werknemers steeg het percentage werknemers dat zich drie of meer keer ziek meldde met 5,74 procent, terwijl kleinere bedrijven een daling van 3,88 procent vertoonden.
De studie wijst op een snellere toename van eendagsafwezigen in grotere bedrijven, waar geen ziektebriefje vereist is, in vergelijking met kleinere bedrijven, waar dit nog wel moet. Hoewel er speculaties zijn over mogelijke misbruik van deze regeling, benadrukt Securex dat veel werknemers zich degelijk niet goed voelen en de keuze maken om al dan niet naar de dokter te gaan.
Desondanks is er in de eerste helft van 2023 geen significant effect op het totale ziektepercentage waargenomen. Het VBO pleit voor het herstel van de verplichting om een medisch getuigschrift te overleggen, totdat er structurele hervormingen zijn doorgevoerd om de administratieve lasten voor artsen te verlichten en het absenteïsme aan te pakken. Het is belangrijk dat er verdere analyses plaatsvinden om de gevolgen van deze wijziging op kosten en ziekteverzuim beter te begrijpen.
Bronnen:
- VBO
- SECUREX
- De Standaard
C. Impact van klimaatverandering op jobkwaliteit: kansen en uitdagingen voor werknemers
Het recente rapport van Eurofound onderzoekt de complexe relatie tussen jobkwaliteit en klimaatverandering en benadrukt de implicaties van groene taken in verschillende sectoren. Werknemers zullen de effecten van klimaatverandering op diverse manieren ervaren, waaronder jobonzekerheid en veranderingen in hun werkprocessen. Dit kan leiden tot een lagere jobkwaliteit en productiviteitsverlies, waarbij bijna de helft van de EU-werknemers ingrijpende veranderingen in hun takenpakket zal ondervinden.
Belangrijke bevindingen uit het rapport zijn onder andere:
- De impact van klimaatverandering op jobkwaliteit gaat verder dan alleen hitte en omvat ook psychosociale risico’s en luchtvervuiling, met specifieke risico's voor werknemers in de landbouw, bouw en toerisme.
- Ongeveer 40% van de werknemers in de EU zal direct worden beïnvloed door de groene transitie, waarbij sommige banen meer negatieve aspecten hebben dan positieve.
- Veel werknemers in kwetsbare sectoren, zoals seizoenarbeiders en migranten, hebben beperkte wettelijke bescherming en zijn vaak minder goed georganiseerd.
- Een sectorale aanpak is essentieel voor het verbeteren van jobkwaliteit, met prioriteit voor ondersteuning van werknemers in de zwaarste getroffen sectoren voor vaardigheidsvernieuwing en functieovergangen.
- Er is behoefte aan meer kennis en innovatieve oplossingen om risico's voor werknemers te beperken en het onderzoek naar de effecten van klimaatverandering is momenteel fragmentarisch.
Het rapport benadrukt dat de veranderingen in werk ook kansen bieden om bepaalde aspecten van de arbeidskwaliteit te verbeteren. Er wordt een sterke nadruk gelegd op het belang van monitoring en beleidsmaatregelen die gericht zijn op het verbeteren van de jobkwaliteit in de context van de groene transitie.
Het volledige rapport kan u hier lezen. (Uitsluitend in het Engels)
Bron: FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
D. Vergrijzing op de arbeidsmarkt: strategieën voor preventie en werkbaarheid voor oudere werknemers
De Belgische arbeidsmarkt vergrijst snel, met een stijging van 60% in het aantal werknemers van 60 jaar en ouder in vergelijking met 2019. Momenteel behoort 11,5% van de werknemers tot deze leeftijdsgroep, wat vooral zichtbaar is in de sectoren logistiek & transport en social profit. Deze demografische verschuiving stelt bedrijven voor uitdagingen op het gebied van het behoud van oudere werknemers en het creëren van werkbare werkplekken.
Om de impact van vergrijzing te verzachten, is het cruciaal dat zowel de overheid als bedrijven een beleid ontwikkelen dat gericht is op oudere werknemers. Dit omvat het aanbieden van mogelijkheden voor interne jobmobiliteit, het faciliteren van functiewisselingen en het verkennen van flexibele werkopties zoals flexi-jobs en dubbel werkgeverschap.
Er is een toenemende behoefte aan een heldere communicatie en strategieën die werkgevers helpen om oudere werknemers effectief te begeleiden naar hun pensioen en tegelijkertijd werkbaar werk aan te bieden. Bedrijven worden aangemoedigd om samen met hun werknemers te zoeken naar oplossingen die voor beide partijen voordelig zijn. Het ontwikkelen van hulpmiddelen en richtlijnen kan bijdragen aan een betere aanpak van deze vergrijzing op de werkvloer.
Bron: Acerta
E. Rechtszaak tegen schoolmedewerkers na dodelijk ongeval met elfjarige
In Ekeren moeten drie medewerkers en een preventieadviseur van de Sint-Vincentschool voor de rechtbank verschijnen voor de onopzettelijke dood van een elfjarige. Vorig jaar werd de jongen bedolven onder een pas gebouwde muur. Aanstaande dinsdag wordt het proces ingeleid op de rechtbank in Antwerpen. Op latere datum volgen de pleidooien.
De jongen was vorig jaar met vriendjes aan het spelen op de heraangelegde speelplaats. Om de beurt klopten de jongens een bal tegen een recent gebouwde muur, deze was onderdeel van een buitenklas in volle opbouw. De muur kantelde om en de jongen kwam eronder terecht. Uit het onderzoek van het Antwerps parket bleek dat de fundering onvoldoende was, waardoor de muur instabiel stond. Een groep vrijwilligers van ouders en schoolmedewerkers hadden de bouw georganiseerd. De directrice, een kleuterleider, een medewerkster en een preventieadviseur worden vervolgd. De heraanleg van de speelplaats werd goedgekeurd door de preventieadviseur zonder enige opmerking te maken over de instabiele muur. De betichting luidt ‘onopzettelijke doding wegens gebrek aan voorzichtigheid. Het gaat om een tragisch ongeval, dat vermeden had kunnen worden’.
Bron: HLN
Op INNIwise.be kunnen vragen gesteld worden aan onze experten. Onlangs beantwoordden we deze interessante vraag over verplichtingen m.b.t. brand- en gasdetectoren in leslokalen.
Lees ook
24/04/22
nieuwsoverzicht 18 - 22 april (wk 16)
13/04/22
Moet de leidinggevende de werknemer aanspreken over zijn gewicht of ongezonde leefstijl? Of is het een blijf van mijn lifestyle?
13/12/23
nieuwsoverzicht 4 tot 8 dec (wk 49)
09/06/20