Maak uw event Coronaproof met de CERM-risicomatrix

 03/08/20

Nieuws

 COVID-19

Het COVID Event Risk Model werd ontwikkeld om inzicht te verwerven in het COVID-veiligheidsrisico van elk event.

Of het nu om een concert, een sportwedstrijd, een beurs of een congres gaat, evenementen brengen mensen samen voor een memorabele live beleving. Events zien er in een “anderhalve meter maatschappij” volledig anders uit.De Veiligheidsraad van 20 augustus 2020 verdubbelde het toegelaten publiek voor events indoor en outdoor opnieuw tot respectievelijk 200 en 400 personen. Dit gaat in vanaf 1 september 2020.

Er werd een wetenschappelijk getoetst “COVID Event Risk Model” (CERM) ontwikkeld in samenwerking met experts, gespecialiseerde onderzoekers en de Alliantie van Belgische Event Federaties. Het brengt het veiligheidsrisico van een event in kaart en biedt een gedragscode met de gewenste veiligheidsmaatregelen aan. Dit initiatief werd gelanceerd door Vlaams Minister Demir en kreeg de goedkeuring van de GEES.

Na het creëren van een login, omschrijf je het event, bepaal je specifieke kenmerken en behorende maatregelen. Er worden 20 organisatorische parameters bevraagd o.a. capaciteitsgebruik, registratie, interactie, veiligheidscommunicatie, ventilatie, dichtheid, lawaai,… Ze worden ten opzichte van elkaar afgewogen omdat ze die de verspreiding van het coronavirus verkleinen of net verhogen. Afstand en interactie hebben een invloed op het besmettingsrisico, outdoor is veiliger dan indoor.

Aan de hand van een kleurenlabel krijg je inzicht in het COVID-veiligheidsrisico van elk éénmalig event:

  • Rood: het event kan een groot risico vormen voor verdere verspreiding van het virus.
  • Oranje: neem extra maatregelen om het risico op verdere verspreiding te beperken, alvorens het te organiseren.
  • Groen: het event is voldoende COVID-veilig in de huidige fase van de epidemie.

Deze labels zijn louter adviserend en geven enkel inzicht in het COVID-veiligheidsrisico. Het resultaat van de scan geeft enkel een tijd- en plaatsgebonden inschatting van het besmettingsrisico van het COVID-virus i.f.v. de epidemiologische inzichten van dit moment.

De CERM fungeert vanaf 1 juli 2020 als adviesmodel voor publieke events in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De finale beslissingsbevoegdheid ligt bij de lokale overheden. Zij verlenen vergunningen. Deze tool ook een meerwaarde voor private initiatieven.

Er werd een handleiding/protocol opgemaakt. Op dezelfde website staan de sectorspecifieke protocollen voor horeca, sport en cultuur, met goeie praktijkvoorbeelden.

INNI Redactie

Maak uw event Coronaproof met de CERM-risicomatrix

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.