De lente is terug van weggeweest, alsook de teken. Bescherm jezelf !

 15/04/22

Nieuws

 Biologische agentia

Een teek is erg klein. Een tekenbeet is pijnloos en merk je vaak niet op. 1 op 5 teken is besmet met de Borrelia-bacterie.

Teken ontwaken boven de 10 graden
Ze lijken op platte bruinzwartje spinnetjes. Ze behoren tot de mijtenfamilie en zijn 1 à 4 mm groot. Het is een parasiet die relatief lang leeft en zich één à twee keer per jaar moet voeden met bloed. Ze gedijen goed in bossen en tuinen, bij een wat hoger struikgewas of grassen (tot op een hoogte van 50 cm). Ze zijn actief tussen maart tot oktober.

Volgens onderzoek van Sciensano via hun burgerwetenschapsplatform TekenNet is dat vooral in de buurt van je huis. De laatste cijfers (2020) tonen aan dat zo'n twee derde van de mensen een beet oploopt binnen een straal van vijf kilometer rond hun huis.

De teek heeft in zijn speeksel ook verdovings- en antistollingsstoffen zitten. Hierdoor is de beet pijnloos en heb je er geen last van. Toch pas je best op.

1 op 5 teken is besmet met de Borrelia-bacterie
Meestal vormt die indringer geen probleem voor ons lichaam. Maar bij twee procent van de mensen slaagt het afweersysteem er niet in om de bacterie te vernietigen. Dan loop je de ziekte van Lyme op. Als de teek binnen 12 tot 24 uur verwijderd wordt is de kans op besmetting klein.

De ziekte van Lyme of Borreliose is een infectieziekte die op de mens wordt overgedragen door een beet van een teek die geïnfecteerd is met de bacterie Borrelia burgdorferi. De overdracht gebeurt via speeksel in de bloedbaan tijdens het bloedzuigen.

Merk je symptomen op, zoals de rode vlek of griepachtige symptomen, binnen de maand na een tekenbeet, raadpleeg dan zeker je huisarts. Neem alleszins nooit op eigen houtje antibiotica.

Meer antwoorden op praktische vragen vind je in INNIwise, zoals:

  • Hoe zoek je een teek op je lichaam?
  • Hoe snel kan een teek je ziek maken? Symptomen?
  • Hoe verwijder je best een teek?
  • Komt de ziekte van Lyme in aanmerking als beroepsziekte?

Sciensano volgt ook dit jaar de tekenbeten op bij de Belgen via de website en app TekenNet. Het gezondheidsinstituut roept iedereen die een tekenbeet oploopt om de beet te registreren. De verwijderde teek kan tussen 1 april en 31 oktober gratis met de post naar hen opgestuurd worden.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid biedt gratis sensibilisatiemateriaal aan op hun website. De campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck" is daar een voorbeeld van.

redactie INNI

De lente is terug van weggeweest, alsook de teken. Bescherm jezelf !

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.