Daar zijn de teken weer, bescherm jezelf!

 03/05/21

Nieuws

 Biologische agentia

Geen voorjaar zonder teken. De parasiet is ook dit jaar al gesignaleerd in zowat elke provincie van ons land. Een teek is moeilijk te herkennen op je huid. Het ziet eruit als een zwartbruin, klein puntje met pootjes, maar het wordt snel groter als je het niet verwijdert.

Teken lijken op platte bruinzwartje spinnetjes. Ze behoren tot de mijtenfamilie en zijn 1 à 4 mm groot. Het is een parasiet die relatief lang leeft en zich één à twee keer per jaar moet voeden met bloed. Ze gedijen goed in bossen en tuinen, bij een wat hoger struikgewas of grassen (tot op een hoogte van 50 cm). Ze worden actief bij warm en vochtig weer vanaf 10 °C tussen maart tot oktober.

De ziekte van Lyme of Borreliose is een infectieziekte die op de mens wordt overgedragen door een beet van een teek die geïnfecteerd is met de bacterie Borrelia burgdorferi. De overdracht gebeurt via speeksel in de bloedbaan. Ongeveer 10 à 20 procent van de teken zijn besmet.

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat teken bij volwassenen het vaakst opduiken op de benen, bij kinderen op het hoofd en in de nek. Als de teek binnen 12 tot 24 uur verwijderd wordt is de kans op besmetting klein.

Merk je symptomen op, zoals de rode vlek of griepachtige symptomen, binnen de maand na een tekenbeet, raadpleeg dan zeker je huisarts. Neem alleszins nooit op eigen houtje antibiotica.

Meer antwoorden op praktische vragen vind je in INNIwise, zoals:

  • Hoe snel kan een teek je ziek maken? Symptomen?
  • Hoe verwijder je best een teek?
  • Komt de ziekte van Lyme in aanmerking als beroepsziekte?

Sciensano volgt ook dit jaar de tekenbeten op bij de Belgen via de website en app TekenNet. Het gezondheidsinstituut roept iedereen die een tekenbeet oploopt om de beet te registreren. De verwijderde teek kan tussen 1 april en 31 oktober gratis met de post naar hen opgestuurd worden.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid biedt gratis sensibilisatiemateriaal aan op hun website. De campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck" is daar een voorbeeld van.

redactie INNI

Daar zijn de teken weer, bescherm jezelf!

Uw browser wordt niet ondersteund. Update uw browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.